Foto: Rina
Foto: Rina

Užice je domaćin jedinstvenog Fantast festa: Organizuje se prvi put i u susret laskavoj tituli

Podeli

Fantast fest Užice, novi gradski festival, biće održan u periodu od 18 do 23. septembra. Festival se organizuje u susret 2024. godini u kojoj će Užice poneti titulu Prestonice kulture Srbije, a svi planirani programi biće realizovani u Gradskom kulturnom centru i Narodnoj biblioteci Užice.

Prema rečima Filipa Baralića direktora GKC-a festival će biti otvoren u ponedeljak 18. septembra sa početkom u 18 časova izložbom “15 godina vekovnika”.

“To je srpski strip po scenariju Marka Stojanovića iz Leskovca, dok će razgovor na temu srpskog stripa uopšte i vekovnika biti u 19 časova u Narodnoj biblioteci. Za utorak smo pripremili gostovanje Uroša Petrovića. On će ovde u Gradskom kulturnom centru održati radionicu “Mozgaonica za bolji svet – radionice za decu i odrasle”, dok će razgovori njegovom stvaralaštvu biti u večernjima časovima u Narodnoj biblioteci, rekao je Baralić.

U sredu je planirano gostovanje profesora sa Akademije umetnosti Novom Sadu, profesora Ivice Stevanovića koji će raditi radionicu ilustracije.

To je praktično besplatan master klas, za sve ko je to interesuje. Ovde ima nekoliko odseka za dizajn i ilustraciju, što u Umetničkoj školi što u Tehničkoj školi, tako da mislim da će to biti dragoceno tim učenicima . U večernjim časovima imamo veče posvećeno slovenskoj mitologiji sa Nenadom Gajićem i Aleksandrom Tešićem u Narodnoj biblioteci, ističe Baralić.

Četvrtak je manje-više posvećen Užičanima. U Narodnoj biblioteci održaće se predstavljanje knjiga za decu Danice Bogojević, i biće otvorena izloža “Gde su nestali zduhaći”, posvećenu segmentu srpske mitologije i verovanjima, dok će se uveče u Gradskom kulturnom centru biti predavanje docenta Aleksandre Bjelić sa Pedagoškog fakulteta na temu “Vampiri u običajima i verovanjima i u savremenoj Srpskoj drami”.

Druženje uz fantastične društvene igre najviše “Warhammer 40K”, jedne od najpopularnijih društvenih igara na table zakazano je za petak 22. septembar a u subotu 23. septembra planirana je interaktivna šetnja kanjonom Đetinje.

"Imaćemo različite sadržaje, u kojima će svi su građani moći aktivno da učestvuju. Razgovorom o slovenskoj mitologiji, o fantastici i u književnosti i u drugim vidovima umetnosti, biće prilike za sve da jednoga dana i uopšte sada već počnu da učestvuju u nekom kreativnom pisanju, kreativnom izražavanju i zato su namenjene ove radionice u kojima, kao što smo već pomenuli sugrađani mogu da uzmu aktivno učešće”, istakla je Bojana Marinčić iz Narodne biblioteke Užice uz poziv sugrađanima da isprate sve planirane programe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5172 idi na stranu