Izvor: B92

Evropa je ove sezone jedna od najpoželjnijih destinacija za takozvana "longhaul" putovanja, no prema poslednjem izveštaju Evropske putničke komisije, Hrvatska nije ušla među top 10 odredišta ni jednog od analiziranih tržišta, piše Jutarnji list.

Analiza je pokazala kako 73 posto Kineza ima želju od maja do kraja avgusta putovati u Evropu, no njihova glavna odredišta biće Francuska, Nemačka i Italija dok će im glavni motivi biti kultura i istorijsko nasleđe, jednako kao i luksuzni šoping.

Brazilci ovog leta planiraju da posete od dve do tri evropske destinacije, a među prva tri mesta su im Portugal, Francuska i Italija, dok je četvrta Španija, peta Nemačka, a Grčka šesta. I njih najviše zanimaju kultura i istorija te gastronomija, dok im je odmaranje na plaži pretposlednje na listi prioriteta.

Na top-listi Austrijanaca nalaze se Francuska, Velika Britanija i Nemačka, a tek zatim slede mediteranske zemlje odnosno Italija, Španija i Grčka, dok im Hrvatska ne dolazi u obzir. Na njihove rute će ipak najviše ove godine uticati problemi u avio saobraćaju uzrokovani rusko-ukrajinskim ratom pa je velik deo ispitanika priznao da je već promenio svoje originalne planove koji su ove godine nešto prilagođeni.

Prema Evropi će ovo leto letjeti i Kanađani, iako u nešto manjoj meri od ostalih tržišta, a uglavnom će posetiti Francusku, Italiju i Veliku Britaniju te u proseku posetiti 2,8 zemalja.

Iste destinacije posetiće i građani SAD-a, a u anketi su odgovorili da su po dolasku u Evropu zainteresovani dalje putovati vozom, pa će i to verovatno uticati na njihove planove.

Od dalekih tržišta najpesimističnije je japansko, na kojem samo 26 posto ispitanika pokazuje želju za putovanje izvan prostora istočne Azije, od čega njih samo 15 posto želi videti i Evropu.

Pod uticajem inflacije, putnici će ovog leta vrlo verovatno smanjiti svoje budžete za šoping te birati manje luksuzni smeštaj, a većina ih odgovara i kako planiraju jesti u nešto jeftinijim restoranima, piše Jutarnji list.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.