Izvor: B92

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić je otkrio za TV Prva da li su planuli aranžmani za prvomajski i vaskršnji odmor, kao i da li još ima jeftinih ponuda. Pored praznika koji nam predstoje, Seničić je prokomentarisao i tražnju za letnjim odmorima, koja je već uveliko prisutna.

"Nije se još zakasnilo, uvek je lako dodati još mesta ako postoji interesovanje. Pre svega, najveće interesovanje je za zemlje u okruženju, jeftinije autobuske aranžmane koji su zbog cene popularniji od avionskih", naveo je Aleksandar Seničić i dodao:

"Pre svega su traženi Solun, Atina, Istanbul, Sofija, Temišvar, Budimpešta... Moguće je naći aranžman za čak i do 35–40 evra za jedno noćenje. Imamo širok dijapazon dužine aranžmana, od dva dana do sedam dana."

Naveo je i destinacije koje su nešto skuplje od onih u regionu, koje važe za najpovoljnije, ali opet pristupačne.

"Nešto je to skuplje kada govorimo o Pragu, Berlinu, Beču, Italiji. Tu već ne možemo računati na aranžman po ceni ispod 100 evra u nekom prosečnom hotelu od dve ili tri zvezdice", rekao je Aleksandar Seničić.

Što se letovanja tiče, Seničić apeluje da ga rezervišemo što ranije, ako nam je u interesu da prođemo povoljnije.

"Ono što je važno da kažemo uvek je da je važno što pre rezervisati letovanje jer će ušteda biti veća. Prodaja u nekim agencijama zapadne Evrope već sada kreće za sledeće leto 2024. godine, upravo zbog uštede za turiste. Još uvek će biti popusta do 20 odsto tokom aprila za srpske turiste", rekao je Seničić.

Cene su u odnosu na prethodnu godinu skuplje.

"Nažalost, povećanje cena je nešto što je tržište uslovilo, a veoma retko se vraćaju na dole. Avionski aranžmani su skuplji i do 20 odsto zbog cene goriva, a privatan smeštaj je skuplji između pet i deset odsto, a kad govorimo o hotelskim kapacitetima skuplji su između 12 i 20 odsto", napomenuo je Seničić.

Kada govorimo o daljim destinacijama, jedna se izdvojila.

"Turska i Egipat su nama jako značajne destinacije, a vraća se i Tunis, upravo iz razloga što Tunižani jedini nisu menjali cene u odnosu na prošlu godinu, pa je Tunis najpovoljniji ako gledamo odnos cene i kvaliteta, naročito za porodice sa decom", zaključio je Seničić.

Detaljnije u video-prilogu:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.