Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Grčka lepotica uskoro postaje UNESCO spomenik kulturne i prirodne baštine

Podeli

Planina Olimp uskoro će postati deo UNESCO-ve liste spomenika svetske kulturne i prirodne baštine jer su za to predata sva potrebna dokumenta Uneskovom komitetu. Dokumentaciju je pripremila Grčka uz saradnju Ministarstva kulture i sporta i Ministarstva životne sredine i energetike.

U oktobru prošle godine dostavljen je preliminarni dosije za nominaciju, koji je ocenio Uneskov komitet. Dva ministarstva i Organizacija za prirodnu sredinu i klimatske promene (O.FI.PE.K.A.) sarađivali su u poslednjem kvartalu i nakon što su uvažili sve komentare Komisije, završili su konačan sadržaj drokumentacije.

"Olimp, najviša planina naše zemlje, povezan je sa antičkom mitologijom, sa Homerom, sa istorijom Grčke tokom vekova. Rezidencija bogova je jedan od najjačih grčkih brendova. Sistematski i efikasno smo radili sa nadležnim organima na izradi kompletnog dosijea, koji uključuje neophodne uslove za zaštitu i promociju jedinstvene kulturne i ekološke fizionomije Olimpa i njeno uvrštavanje na listu spomenika svetske kulturne i prirodne baštine", izjavila je ministarka kulture Lina Mendoni.

"Za nekoliko meseci nadamo se da će Unesko poželeti dobrodošlicu mitskoj planini u svoje naručje. Korak po korak stvorili smo pionirski štit zaštite za planinu Olimp pošto smo pre godinu dana izdali ukaz predsednika za zaštitu i upravljanje prirodnim okruženjem ovog područja, dok smo danas podneli ažuriranu nominacionu dokumentaciju Olimpa za listu spomenika kulturnog i prirodnog nasleđa", izjavio je zamenik ministra životne sredine i energetike, Giorgos Amiras kako se nacvodi u saopštenju na sajtu ovog ministarstva.

Odluka Uneska o uvrštavanju Olimpa na listu svetske kulturne i prirodne baštine očekuje se do septembra 2023. godine. Podnošenje kandidature je deo dugotrajnog rada koji je počeo podnošenjem prijave za nominaciju za privremenu listu 2014. godine, navodi se u saopštenju.

U Grčkoj do sada samo dve oblasti upisane na Listu spomenika kulturnog i prirodnog nasleđa, Meteori i Sveta Gora (Atos).

U UNESCO-ov katalog upisano je 1.155 spomenika ove vrste. Da bi neko područje bilo uvršteno na listu, mora da ispunjava niz kriterijuma koji se odnose na elemente nematerijalnog kulturnog nasleđa, geološko-morfološke karakteristike, bogat biodiverzitet mesta kao i postojanje značajnih ekoloških i bioloških procesa za evoluciju života.

Uvrštavanje područja na Uneskovu listu spomenika kulturne i prirodne baštine praćeno je značajnim i višestrukim koristima za lokalnu zajednicu koje se odnose na povećanje prepoznatljivosti i turističkog prometa, dok su istovremeno predviđena stroga pravila u pogledu zaštite i upravljanja.

Olimp planina je "raj za botaničare"

Olimp je najviša planina u Grčkoj sa visinom od 2.918 m. Godine 1938. bila je prva nacionalna šuma Grčke, 1981. godine proglašena je UNESCO-ovim rezervatom biosfere i konačno 2021. godine dekretom predsednika proglašena je za Nacionalni park.

Planina Olimp je jedan od najbogatijih regiona Grčke florom i često se opisuje kao "raj za botaničare" sa 1.700 vrsta i podvrsta biljaka, koje predstavljaju 25% grčke flore. Broj od 26 endemskih biljaka Olimpa je najveći broj endemskih biljaka pronađenih na bilo kojoj drugoj grčkoj planini.

Olimp je bezvremenski simbol grčke kulture kao i dobro svetske kulturne baštine. Brojni mitovi o dvanaest bogova Olimpa, njihovim likovima, karakterima, strastima i svađama, čitani su, proučavani, tumačeni i inspirisani razvojem i evolucijom umetnosti, književnosti, verskih i društvenih koncepata širom zapadnog sveta.

Prvi osvajači planine Olimp u modernoj istoriji bili švajcarski fotograf i izdavač Frederik Bojson i švajcarski pisac i umetnički kritičar Danijel Bojd Bovi, koji su predvođeni grčkim čuvarem koza, Hristosom Kakalosom, postali prvi ljudi u savremeno doba koji su 2. avgusta 2013. godine osvojili njen vrh, Mitikas.

Olimp nije samo prirodni spomenik već su brojni mitovi o dvanaest bogova Olimpa, njihovim likovima, karakterima, strastima i svađama upisani u kod širom zapadnog sveta

Nematerijalna kulturna baština Olimpa upotpunjena je grčkim narodnim pesmama na temu Olimpa koje su opstale do danas i tretiraju predloženi spomenik, bilo antropomorfno ili kao utočište potlačenih.

Na kraju, vredi istaći da Olimp privlači hiljade posetilaca svake godine, kako planinare tako i ljubitelje prirode koji dolaze iz celog sveta da se dive "Planini bogova" sa njenim strmim vrhovima i prirodnim lepotama.

Grčka država poslednjih godina ulaže velike napore kako bi predstavila svoju zemlju pogodnom za avanturistički turizam. U tu svrhu je otpočela program stvaranja Nacionalne mreže pešačkih staza, ali i druge aktivnosti koje imaju za cilj da ovu državu predstave ne samo kao destinaciju za letovanje i uživanje u moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4398 idi na stranu