Izvor: B92

Koji turisti želimo da budemo? Koje domaćine želimo da pronađemo? Kako želimo da putujemo 2023. godini?

Dve i po godine pandemije, zaista nova situacija za većinu nas, uticala je ne samo na način na koji smo putovali, već i na način na koji razmišljamo i planiramo naša buduća putovanja.

Ne gledamo na destinacije na isti način. Ne biramo ih više godinu ili dve unapred jer smo saznali da dugoročno planiranje može da se obori.

Tražimo više iskustava, širi način da uživamo kada odemo na novu destinaciju.Vraćamo. Mnogo više nego ranije. I uglavnom to radimo na destinacijama koje smo otkrili ili ponovo otkrili tokom pandemije.

Destinacije koje su nam ponovo pružile lepe uspomene koje su nam potrebne. To nas je negovalo u vremenu potrebe. To nas je ugnezdilo kada nam je trebalo olakšanje.

Dakle, evo nekih od glavnih trendova putovanja u 2023:

1. Naše mentalno zdravlje se više nego ikada borilo sa pandemijom. Teška neizvesnost u svetu, velike promene u dnevnim rutinama, smanjena uloga lokacije rada kako je nomadizam preuzeo, svi ovi faktori i još mnogo toga će igrati ključnu ulogu u našem izboru kuda ići i koju zemlju posetiti 2023. .

Odredište: za veći deo uma.

Potpuno izbegavanje podrazumeva razmišljanje van okvira, takođe u smislu avanture. Više "izvan" kao i "isto je bezbedno".

2.Kako je domaće postalo veliki konkurent za daleke destinacije, nivo kvaliteta koji se traži izvan naše zone komfora je viši. A kvalitet znači definitivno sve ono što želimo, ali i, sve više i više, održivi izbor destinacije i domaćina.

Potrošen novac ima više smisla u širem kružnom okviru. Naravno, ako su dobro komunicirani i ako gost/turista oseća da je deo igre. Dobro objašnjen odnos između održivih izbora i plaćene cene daje veoma utemeljenu perspektivu "potrošaču" koji će se najverovatnije vratiti ako se oseća dobro zbog uticaja koji je proizveo njegovo/njeno prisustvo na destinaciji i učešće u aktivnostima.

3.Aerodromi i avio-kompanije će imati veći uticaj na naše izbore. Svi smo se setili izgubljenog prtljaga i dugog čekanja na dostavu prtljaga ili preskupljenja 0,50 kg viška prtljaga, ili obaveze da isporučite ta mala kolica samo zbog tog broja 5 na vašoj bording karti. Da ne spominjemo nedostatak nadoknade za otkazivanje zbog Covida, pozivne centre koji ne rade, nultu pomoć na aerodromu zbog masovnih otpuštanja. Aviokompanije koje su nam pružile bolje iskustvo i aerodrom sa manje stresa biće ključni element konačnog izbora.

Turizam je glavni pokretač ekonomskog rasta, takođe je veliki generator i implementator promena.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.