Izvor: Turistièki žurnal

Zadivljujuća obala Jadrana, slikoviti srednjovekovni gradovi i bogato kulturno nasleđe čine je destinacijom koju vredi posetiti. Bilo da planirate svoje prvo putovanje u Hrvatsku ili vas samo zanima šta da očekujete, evo nekoliko korisnih saveta kako da na najbolji način iskoristite svoje putovanje.

Posetite jezera
Hrvatska je dom nekih od najlepših prirodnih lepota u Evropi. Od krivudavih rečnih dolina do jezera koja oduzimaju dah, svaki entuzijasta na otvorenom ima nešto da istraži. Jedna od destinacija koje morate posetiti je Nacionalni park Plitvička jezera, koji se može pohvaliti sa 16 blistavih jezera i raznolikim pejzažima. Takođe možete ići na Plitvička jezera Tours koji nudi izlete sa vodičem kako biste posetioce približili najlepšim lokacijama parka. Bez obzira u koje doba godine posetite, putovanje na Plitvice sigurno će biti nezaboravno. Dakle, obavezno stavite ovu destinaciju na svoju listu.

Pakovanje za sva godišnja doba
Hrvatska ima mediteransku klimu, što znači da tokom letnjih meseci može biti vruće i vlažno. Ali temperature brzo padaju kako se jesen približava, tako da treba da budete spremni za sve vrste vremena. Spakujte predmete kao što su lagane jakne ili džemperi za hladnije dane i ne zaboravite da ponesete kremu za sunčanje i repelent za insekte za toplije dane. Osim toga, ako planirate posetiti neko od brojnih hrvatskih otoka, obavezno ponesite svoju plivačku opremu!
Najbolji je privatni smeštaj
Što se tiče smeštaja u Hrvatskoj, nema boljeg izbora od privatnog smeštaja. Oni se obično nalaze u pansionima ili apartmanima u porodičnom vlasništvu koji nude povoljnije cene od hotela. Mnoga od ovih mesta su opremljena potpuno opremljenom kuhinjom, tako da možete uštedeti na troškovima hrane tako što ćete sami kuvati obroke. Osim toga, imaćete priliku da doživite Hrvatsku kao lokalno stanovništvo i usput napravite trajne uspomene. Pored toga, neki privatni smeštaji nude popuste za produženi boravak, pa se obavezno raspitajte o posebnim ponudama.

Foto: Profimedia

Upoznajte hrvatsku kulturu
Hrvatska je bogata kulturnom baštinom i tradicijom. Provedite neko vreme izučavajući običaje zemlje pre nego što stignete. Ovo će vam dati zahvalnost za njegovu kulturu i bolje vas pripremiti za interakciju sa lokalnim stanovništvom tokom vašeg putovanja. Pored toga, pokušajte da naučite malo lokalnog jezika kako biste pomogli u razbijanju jezičkih barijera kada je u pitanju komunikacija sa ljudima tamo.

Hrana koju morate da okusite
Kada ste u Hrvatskoj, poželećete da probate neka od njenih tradicionalnih jela. Neki od obaveznih artikala su crni rizot (crni rižoto) i peka (jagnjetina ili teletina dinstana ispod zvona u obliku kupole). I ne zaboravite da probate neka od vina i žestokih pića iz zemlje. Rakija (voćna rakija) je popularan izbor i služi se kao aperitiv ili uz jaku kafu pre jela. Pravi se od raznih vrsta voća, kao što su šljive, kajsije ili bobice. Rakija je savršen način da završite dan u istraživanju prekrasnih pejzaža Hrvatske. Ako se osećate hrabro, pokušajte!

Budite sigurni
Hrvatska je generalno veoma sigurna zemlja, ali uvek je važno da budete svesni svog okruženja. Obavezno čuvajte sve važne dokumente i dragocenosti tokom putovanja. Pored toga, upoznajte se sa lokalnim zakonima i običajima pre nego što krenete da biste izbegli bilo kakve nepotrebne nevolje. Konačno, ako ikada budete u nedoumici oko bilo čega tokom svog putovanja, ne ustručavajte se da kontaktirate policiju ili druge hitne službe za pomoć. Pridržavanje ovih saveta osiguraće vam pozitivno iskustvo u Hrvatskoj!

Ovo su samo neki od brojnih saveta za putnike koji planiraju putovanje u Hrvatsku. Dakle, svakako planirajte unapred i iskoristite sve što Hrvatska može ponuditi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.