Izvor: B92

Vlada Srbije je u predlogu budžeta za 2023. opredelila sredstva za novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji.

Udruženje "Moja Srbija" pozvala je ugostitelje i hotelijere da se uključe u akciju i svojim učešćem omoguće građanima Srbije što veći izbor objekata i destinacija za odmor tokom 2023.

Besplatni vaučeri za odmor u Srbiji – šta vas očekuje

Tokom poslednjih osam godina, subvencije u oblasti domaćeg turizma dale su izvanredne rezultate, navodi u saopštenju "Moja Srbija".

Građanima će za subvencionisani odmor 2023. godine biti na raspolaganju više od 3.500 kategorisanih ugostiteljskih objekata. Očekivanja su da će se u narednom periodu još veći broj ugostitelja uključiti u akciju i da će prihodi od turizma opet zabeležiti rekordne rezultate.

Prihodi od turizma rastu iz godine u godinu, veliki broj naših građana odlučuje da svoj odmor ili jedan deo odmora provede u Srbiji, a ugostitelji u sve većoj meri ulažu sredstva u proširenje i uređenje svojih smeštajnih kapaciteta. U prilog tome govori i činjenica da vaučeri za odmor u Srbju nestanu u rekordnom roku.

Naime, osnovna količina vaučera potrošena je za manje od mesec, ali zahvaljujući dodatnoj količini, koja je odobrena u junu prošle godine, smeštajni kapaciteti su u potpunosti popunjeni do kraja novembra.

“Nadamo se da će uz vaučere za odmor u našoj zemlji, vlada pronaći sredstva za pokretanje akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz Srbije", rekao je prošle godine Milan Ristić iz udruženja "Moja Srbija" i dodao da bi ove subvencije činile jedinstvenu celinu, kojom bi se dodatno podstakao razvoj unutrašnjosti Srbije.

Prijava za dobijanje vaučera

S obzirom na to da su vaučeri za odmor u Srbiji i te kako traženi, neophopdno je da se uputite kako da uopšte stignete do njih.

Ukoliko već znate koje mesto biste voleli da vidite, besplatni podeljeni vaučeri 2023. za odmor u Srbiji su prava prilika da svoj plan i ostvarite.

Za one koji se pitaju da li će biti još baučera, vlada Republike Srbije je odobrila deljenje još 100.000 vaučera za 2023. godinu, a nakon toga dodatnih 150.000.

Podsticanje razvoja domaćeg turizma sprovodi se kroz podeljenje vaučere za subvencionisano korišćenje:

za usluge smeštaja;
u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta korisnika vaučera;
u trajanju od najmanje pet noćenja.

Vrednost vaučera je 5.000 dinara a ovaj iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koji korisnik može jednom u toku kalendarske godine da koristi za subvencionisane usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

Vaučer se može samo i isključivo iskoristiti na teritoriji Republike Srbije.

Vaučerom se ne mogu plaćati ishrana, piće, zdravstvene i druge usluge, boravišna taksa i dr.
Vaučer se može koristiti zaključno sa 20.11.2023. Godine.

“Pošta Srbije” i vaučeri

Potencijalni korisnici su u obavezi da na šalterima JP “Pošta Srbije” podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana odnosno period od dana podnošenja prijave do prvog dana korišćenja rezervisanog aranžmana ne može da bude kraći od 30 dana.

Obrazac prijave će biti objavljen na internet stranici Ministarstva.

Prijavu treba popunjavati čitko i obavezno je potpisati. Uz prijavu potencijalni korisnik vaučera obavezno stavlja na uvid ličnu kartu ili pasoš, kao i potvrdu ugostitelja da je izvršena rezervacija smeštaja na njegovo ime.

Broj prijava za podelu vaučera ograničen je raspoloživim budžetskim sredstvima i rangiranje prijava će se vršiti na osnovu datuma i vremena prijema na šalteru JP “Pošta Srbije“.

Prijavljenim licima, koja su stekla pravo na vaučer, Ministarstvo, preko, JP “Pošta Srbije“, dostavlja vaučere, lično na adresu, putem preporučene pošiljke.

Vaučer, pored osnovnih elemenata i naziva ugostiteljskog objekta za koji je izvršena rezervacija, sadrži odštampane podatke o korisniku vaučera (ime prezime, adresa, JMBG).

Stariji od 65 godina, koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.

Subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima, ne može se ostvariti u mestu prebivališta, a studenti ne mogu ni u mestu studiranja.

Ko može koristiti besplatne vaučere za odmor u Srbiji

Kada su u pitanju vaučeri za odmor u Srbiji, njihovi korisnici mogu biti:

* korisnici prava na penziju;
* nezaposlena lica iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i druga lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (korisnici posebne novčane naknade i privremene naknade);
* korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruju u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita;
* korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruje u skladu sa zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje;
* radno angažovana lica sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno;
* ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno;
* korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu;
* nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bavi isključivo poljoprivredom, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju („Službeni glasnik RS“, br. 41/09 i 10/13 – dr.zakon i 101/16).
* studenti

Korisnik podeljenih vaučera za 2023. može ostvariti pravo na subvencionisano korišćenje usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima samo po jednom osnovu. Podnosilac prijave stiče pravo na dodelu vaučera ako je uslov za ostvarivanje prava na vaučer ostvario danom podnošenja prijave.
Potencijalni korisnik vaučera za 2023. vrši rezervaciju smeštaja kod ugostitelja sa objavljene liste, na osnovu čega ugostitelj izdaje potvrdu o rezervaciji.

Ne može se vršiti rezervacija smeštaja u ugostiteljskim objektima koji se nalaze na opštini, odnosno mestu prebivališta potencijalnog korisnika podeljenih vaučera za 2023. Lista ugostitelja koji učestvuju u realizaciji šeme dodele vaučera je objavljena na internet prezentaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i biće sedmično ažurirana novopristiglim prijavama.

Vaučeri za odmor – obostrana korist

Najveći broj poljoprivrednih gazdinstava nalazi se u ruralnim oblastima ili u nerazvijenim seoskim sredinama. Izdvajanjem sredstava iz budžeta Srbije za subvencionisanu kupovinu njihovih proizvoda, pokrenuo bi se razvoj ovih oblasti, što bi u budućnosti dovelo do većeg interesovanja mladih za život i rad u tim krajevima. Zato su vaučeri za odmor u Srbiji bitni, jer nam pomažu da upoznamo lepote naše zemlje ali i pomognemo poljoprivrednim gazdinstvima u svakom smislu.

"Na pragu smo nove ekonomske krize, za koju ne znamo niti kog će intenziteta biti, niti koliko će trajati. U takvim uslovima neophodno je da se okrenemo našim resursima, da podstaknemo porodičnu proizvodnju i da obezbedimo bolji standard i sigurniju budućnost našim građanima, pre svega u unutrašnjosti Srbije", naveo je Ristić.

Podeljeni vaučeri za 2023. predstavljaju jednu od najisplativijih subvencija u srpskoj privredi.
S obzirom na to da su domaći proizvodi malih proizvođača gotovo stopostotno domaćeg porekla, sav novac uložen u njihovu subvenciju, kao i u slučaju domaćeg turizma, ostajao bi u zemlji i veoma brzo bi se vraćao u budžet Srbije, ističu u udruženju "Moja Srbija".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.