Foto: Rina
Foto: Rina

Hoteli visoke kategorije, lečilište, put do vrha planine – Srbija dobija vrhunsku destinaciju

Podeli

Revitalizacijom Ovčar Banje Čačak, ali i čitava Srbija dobiće zavidan turistički lokalitet. Planira se izgradnja ukupno četiri hotela na teritoriji Ovčarsko-kalarske klisure, od kojih će jedan biti visoke kategorije. Ono što se prvo radi i što je preduslov za sve ostalo jeste rekosnrtukcija prilaznog puta do vrha Kablara i izgradnja parking prostora.

"Ono što je u fazi realizacije, pre svega je završetak saobraćajnice u dužini od 10 kilometara ka vrhu Kablara. To je jedna od najvećih investicija u koju smo zajedno sa Vladom krenuli pre četiri godine i najkasnije do kraja sledeće godine treba da bude završena u punom formatu. Dakle 10 kilometara sa dva parkinga koji su već izgrađeni prošle i tokom ove godine. Ono što nas očekuje ove u samoj Ovčar Banji jeste parcelacija, odnosno eksproprijacija zemljišta u dogovoru sa Eparhijom Žičkom i manastriom Blagoveštenje", istakao je gradonaelnik Čačka, Milun Todorović nakon sastanka Radne grupe za revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure.

Planirana je i izgradnja mosta koja će spojiti levu i desnu obalu Zapadne Morave i na taj način povezati Čačak i Lučane. Očekuje se da bi u narednih deset dana trebalo da bude završen projekat sa građevinskom dozvolom za izgradnju RH centra.

Direktorka Zavoda za zaštitu prirode istakla je da će projekat revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure oživeti čitav ovaj predeo.

"Projekat je jako značajan zato što će oživeti ceo ovaj kraj, zato što će pružiti jednu novu, kvalitetniju dimenziju. Praktično kroz ovaj projekat, prikazaćemo sva naša prirodna dobra u ovom prostoru koja imamo. U skladu sa planskom dokumentacijom rade se razvojni projekti ovoga kraja, od vidikovca do različitih infrastrukturnih projekata. Zavod je uključen u sve to, kroz svoje uslove, kroz sugestije za izradu projekata”, direktorka Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije, Marina Šibalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4115 idi na stranu