Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Česi zgroženi cenama: Jeftin turistički raj postao skupi pakao; "Egipat se više isplati"

Podeli

Jeftin odmor u Hrvatskoj? Češki Blesk piše kako tako nešto više ne postoji nakon što su cene u "raju za češke turiste" toliko porasle da brojne porodice u domovinu javljaju kako ovde od sledeće godine više nemaju nameru da dolaze.

Prema onome što su ispričali za Blesk, u julu je u Hrvatsku došlo 346.000 turista iz Češke, a mnogi među njima računaju kako ih je odmor izašao oko 70.000 dinara više nego prošle godine. Poskupelo je sve - pivo, jelo i smeštaj.

"Računamo kako smo platili barem 15 odsto više nego prošle godine. Kafa i jelo u objektima u koje smo ranije dolazili skuplji su između 10 i 15 odsto", ispričao je Tomaš koji godinama dolazi na Jadran, a Katerina je potvrdila kako je s porodicom za odmor ove godine izdvojila oko 70.000 dinara više nego prošlo leto.

Odseli su u jednom apartmanu na makarskoj rivijeri, hranili se u restoranu, a kaže da kad poskupljenju hrane i smeštaja još dodaju skupi benzin, letovanje u Hrvatskoj postaje neisplativo jer su za istu cenu, procenjuju, mogli dobiti all-inclusive odmor u Turskoj ili Egiptu.

Da je sve poskupilo Blesku su potvrdile i turističke agencije. Češka agencija Invia tvrdi da su cene smeštaja u nekim hotelima porasle za 100 odsto, ali da su aranžmani svejedno i ove godine bili rasprodati.

Isto potvrđuju i iz Zajednice čeških putničkih agencija (AČCKA).

"Hrvatska se bori s pretrpanim hotelima usprkos činjenici da se ovi aranžmani sada prodaju po dosta visokim cenama. Smeštaj u apartmanu sada već doseže 40.000 dinara po osobi, a u hotelu preko 110.000 dinara za nedelju dana, što dosad nije bio slučaj", kazala je direktorka udruženja Katerina Čaloupkova koja Česima željnim uštede savetuje da u Hrvatsku idu van sezone.

Hrvatska je Česima omiljena destinacija te ih je prema podacima Češke statističke kancelarije prošle godine u Hrvatskoj boravilo 607.000. Sada ostaje za videti koliko njih će sebi Hrvatsku moći da priušti - sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4991 idi na stranu