Ilustracija Foto: Shutterstock/Hayk_Shalunts
Ilustracija Foto: Shutterstock/Hayk_Shalunts

Štrajkovi poremetili letove na francuskim aerodromima – u periodu od 7 do 14 časova

Podeli

Na najvećem francuskom aerodromu "Šarl de Gol" u Parizu i drugim aerodromima u toj zemlji danas je došlo do poremećaja reda letenja zbog štrajka i protesta radnika, koji traže veće plate usled inflacije.

Francuska uprava za civilnu avijaciju saopštila je da je 17 odsto zakazanih letova, koji su planirani u periodu od 7 do 14 časova, otkazano sa aerodroma Šarl de Gol i Orli, a prvenstveno je reč o letovima na kratkim relacijama.

Protesti su planirani na oba aerodroma, a pariska uprava za aerodrome upozorila je na moguća kašnjenja po ulasku u terminale i prilikom čekiranja, pasoške i bezbednosne kontrole.

Francuske aerodrome do sada je uglavnom zaobilazio haos, koji je nedavno viđen u Londonu, Amsterdamu i pojedinim evropskim i američkim gradovima.

Međutim, zaposleni su danas, prvog dana francuske letnje turističke sezone, pokušali da skrenu pažnju na posledice inflacije odlaskom s posla.

Iz sindikata najavljuju da će štrajk trajati do nedelje.

Prema navodima francuskih medija, zaposleni na aerodromima u Parizu traže povišiću od šest odsto retroaktivno od 1. januara, dok menadžment predlaže tri odsto.

Vatrogasci na aerodromu Šarl de Gol, takođe, štrajku i traže posebne zahteve u vezi sa platama, što je primoralo aerodrom da zatvori neke piste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3895 idi na stranu