Izvor: Beta

U Albaniju je u maju ušlo milion stranih i albanskih državljana, što je 77 odsto više nego u istom mesecu prošle godine i oko 20 odsto više u poređenju sa rekordnom 2019. godinom, objavila je albanska televizija Top chanel.

Prema statistici, najveće povećanje ulazaka – skoro petostruko beleži se kod dolazaka iz Grčke, jer su nakon ukidanja grčkih ograničenja albanski iseljenici počeli da posećuju svoju otadžbinu, a u patriotski turizam računa se i dolazak oko 100.000 Albanaca sa Kosova.

Kako je prenela agencija MIA, nastavlja da se povećava i broj dolazaka iz zemalja inicijative Otvoreni Balkan, pa je tako iz Severne Makedonije u maju došlo 20.000 građana više nego prethodnog maja, skoro 14.000 više iz Crne Gore, dok je iz Srbije došlo ukupno oko 7.200 turista.

"Trend porasta važi i za Italiju sa 30.000 putnika više ove godine. Snažan rast je i kod Britanaca sa 10.000 putnika više nego pre godinu dana. Njih privlače festivali koji se održavaju u Albaniji od juga do severa zemlje", navela je albanska televizija Top chanel.

Što se tiče perioda januar-maj, u Albaniju je ušlo ukupno 3,45 miliona ljudi, što je blizu rekordne 2019. godine, kada je u tu zemlju ušlo 3,5 miliona ljudi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.