Izvor: B92

Ukoliko se klimatske promene nastave, Islanđani će ipak možda doživeti naseljavanje komaraca na njihovo ostrvo. Stoga, uživajte dok možete.

Sa lepim i toplim vremenom stižu i komarci. I dok neke uopšte "ne diraju", drugima ne pomažu ni kreme ni sprejevi, pa često leto provedu u krastama.

Onima kojima su komarci noćna mora i koji već misle da im nema spasa u svetu sa gotovo 4.000 vrsta komaraca, preporučujemo nešto što će sigurno upaliti - put na Island.

Draga evropska destinacija omogućiće vam naizgled nespojivo, uživanje u prirodi i izostanak komaraca. Često se govori o Islandu kao jedinoj zemlji na svetu bez komaraca, no to bi ipak bilo malo preterano.

Sa sigurnošću se zna da na Islandu postoji barem jedan komarac. Reč je o jadniku kojeg je islandski profesor Gisli Mar Gislason pronašao u avionu i zadržao u limenci. Potom ga je doveo na Islandski institut gde je i ostao.

Radi se o tome da im jednostavno ne paše klima, tj. promenjivo vreme, naročito zimi kada im je potrebna stabilna niska temperatura radi hibernacije. Island im takođe ne pruža stabilne količine plitke vode koja im je potrebna za razmnožavanje, a neki smatraju kako im ne paše ni hemijski sastav vode.

To ne znači da na Islandu nema mušica, insekata i ostale "rodbine". Štaviše, postoji vrsta tipična za Island, a koja je nalik komarcima ili mušicama. Pa ako i pomislite da ste videli komarca, verovatno je to samo islandska dosadna mušica koja ne pije krv. Mnogo njih nalazi se na jezeru Mivatn.

Ako ipak na svojim putovanjima nabasate na pravog komarca, pozovite profesora Gislasona koji bi svom usamljenom komarcu rado pronašao prijatelja ili devojku. I setite se da i oni imaju svoju svrhu a koja ne uključuje prenošenje Zika virusa i malarije. Kada ne bi bilo ovih malih krvopija, došlo bi do prave katastrofe, jer oni su hrana za žabe, šišmiše, ribe i brojne druge životinje. Takođe, održavaju na životu i neke vrste cveća posredno učestvujući u njihovom oprašivanju.

Ukoliko se klimatske promene nastave, Islanđani će ipak možda doživeti naseljavanje komaraca na njihovo ostrvo. Stoga, uživajte dok možete.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.