Foto: Shutterstock/Ekaterina Pokrovsky
Foto: Shutterstock/Ekaterina Pokrovsky

Rezervacije za Uskrs skočile za 250 odsto; "Plašimo se"

Podeli

Broj rezervacija za uskršnje praznike i leto raste, a da li će tako i ostati, zavisi od toga da li će zemlje otvoriti svoje granice za vakcinisane putnike

Svetski savet za putovanja i turizam pozvao je vlade svih zemalja da smanje ograničenja putovanja i omoguće potpuno vakcinisanim putnicima da se slobodno kreću.

Ovo udruženje je pre nekoliko dana saopštilo da su rezervacije za putovanja unutar Evrope tokom uskršnjeg perioda porasle za više od 250 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je rezervacija za leto 2022. već sada više za 80 procenata, piše Politika.

Ovo su, kako navode, vrlo ohrabrujući podaci za sektor turizma, koji je pretrpeo ogromne gubitke tokom pandemije.

Oporavak tek 2024. godine?

Džulija Simpson, predsednica i izvršna direktorka Saveta za putovanja, izjavila je da najnoviji podaci o rezervacijama pokazuju da su Evropljani ponovo spremni za putovanja.

"Imamo mnogo rezervacija za Uskrs i letnje odmore. Omikron je uticao na početak godine, ali kako je sve više infekcija sa blažim simptomima, ljudi se očigledno nadaju da se i pandemiji bliži kraj, pa rezervišu smeštaj na vreme. Plašimo se bilo kakvih ograničenja putovanja, posebno kada je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da je zatvaranje granica besmisleno u trenutku kada je novi soj virusa preovlađujući u društvu. Zatvaranje bi samo donelo štetu za ekonomiju", izjavila je Simpsonova.

Oni navode kao primer Španiju, inače ovogodišnjeg domaćina Međunarodnog sajma turizma, koja je otvorila granice i podržava slobodno kretanje i privredu.

Prema dosadašnjim podacima o broju rezervacija za Uskrs i letnje odmore, očekuje se da će putovanja unutar Evrope tokom tog perioda biti za polovinu slabija od 2019. godine. Međutim, oni se nadaju da će se ti rezultati izjednačiti s periodom pre pandemije samo ukoliko ne bude novih ograničenja.

Podaci su za sada, kažu, ohrabrujući jer je, recimo, broj rezervacija od početka godine veći za 280 odsto u odnosu na 2021. godinu. Najpopularnija destinacija za evropske putnike ove godine bi mogla da bude upravo Španija, za koju rezervacije u ovom trenutku beleže rast od 320 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je na drugom mestu Turska. Kako podsećaju iz Svetskog saveta za putovanja, u 2019. globalni sektor putovanja i turizma doprinosio je privredi sa oko 9,2 milijarde dolara i obuhvatao je 10,6 odsto svih radnih mesta.

U prvoj godini pandemije izgubljena su 62 miliona radnih mesta, a doprinos sektora globalnom BDP-u pao je za čak četiri i po milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3560 idi na stranu