Izvor: B92

Kuća muzike od stakla koju je dizajnirao japanski arhitekta So Fudžimoto otvorila je vrata prvim posetiocima u nedelju koncertom studenata sa Muzičke akademije Franc List.

Sa staklenim zidovima i perforiranim krovom koji omogućava prirodnom svetu da uđe u njene prostorije, nova koncertna dvorana u Budimpešti stvorena je tako uspostavi harmoniju između prirode i muzike, pružajući posetiocima uzbudljivo iskustvo.

Ova građevina je deo ogromnog projekta u kome je osmišljena transformacija Gradskog parka u Budimpešti. Sam projekat je izazvao nezadovoljstvo mnogih zbog velikih troškova i eliminisanja nekih zelenih površina.

Budimpešta za početnike: Kraljica Dunava i prestonica gulaša FOTO

Kako kažu, zgrada podseća na džinovsku pečurku sa perforiranim krovom koji kanališe svetlost na svim nivoima preko 100 "velikih rupa".

Stakleni zid visok 12 metra se sastoji od 94 dela.

11 mesta koja treba da posetite u Mađarskoj

"Stakleni zidovi nisu postavljeni paralelno, već je to cik-cak površina na kojoj je zvuk razbijen", rekao je operativni direktor Marton Horn.

"Iza koncertne bine stvorena je staklena površina koja može da se podesi. Postoje oko jedan metar veliki stakleni paneli koji se mogu individualno podešavati, a time se zvuk može kanalisati prema plafonu, gde se zvuk apsorbuje", dodao je.

Američki turisti ga nazivaju "mađarskom picom" – tradicionalni specijalitet, lek za mamurluk

U zgradi se nalaze koncertna sala, nekoliko muzičkih prostorija, interaktivne izložbe i biblioteka. Njene ogromne staklene površine spajaju granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg, između prirodnog i izgrađenog okruženja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.