Izvor: B92

Američki časopis o putovanjima Condé Nast Traveler objavio je listu najboljih mesta za posetu u 2022. godinu, a među njima se našla i naša zemlja.

Kako kažu, u odabiru destinacija su presudnu ulogu imali hrana i piće, istorijska mesta, kao i mogućnost uživanja i istraživanja na otvorenom.

"Od raspada SFRJ Jugoslavije pre 30 godina, mnoge njene konstitutivne države (Hrvatska, Slovenija, Crna Gora) su se pojavile kao glavna turistička središta. Ipak, Srbija je bila u pozadini - do sada. Beograd je stekao reputaciju kulinarske destinacije, a Mišelinov vodič će uskoro dodeliti zvezde gradu, slaveći njegovu kuhinju koja je spoj istoka i zapada i u kojoj se ogledaju grčki, turski i centralnoevropski uticaji", piše o Srbiji Condé Nast Traveler Američki dodavši da su srpska vina, sirevi i drugi delikatesi među najboljima u Evropi.

Glavni grad bogat noćnim životom se često poredi sa Berlinom 1990-ih, a njegovu "ličnost" su uporedili sa ličnošću kul deteta koja će dobiti luksuznu nadgradnju naredne godine.

"Otvaranjem hotela koji će biti smešten u okviru tornja od 42 sprata i koji će biti najveći neboder na Balkanu van Istanbula, a postaće središte nove urbane četvrti Beograda na vodi, vredne tri milijarde dolara, koji predstavlja skup blistavih nebodera i zelenih površina", navodi se u tekstu.

Međutim, nije im promakao ni Novi Sad - jedna od tri evropske prestonice kulture za 2022. godinu i jedan od prvih gradova van EU kome je ukazana ova čast.

"Progresivni centar muzike, umetnosti i književnosti smešten duž reke Dunav, Novi Sad priprema nekoliko novih mesta: bivša fabrika testenina, fabrika za farbanje svile i dvorac iz 1890-ih su pretvoreni u galerije savremene umetnosti i prostori za performanse koji će biti domaćini događaja i izložbi tokom cele godine", navode u tekstu.

Pored Srbije, na listi od 22 mesta koje treba posetiti naredne godine našli su se i Istanbul, London, Uzbekistan, Sicilija, Singapur, Malta, Birmingen, Balearska ostrva, Trondelag, Panama, Zapadna Virdžinija, Zelenortska ostrva, Velika jezera, Rapa Nui, Kjušu, Gabon, Honduras, Panama, Alberta, Čarlston, Keretaro,

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.