Izvor: Blic

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) veruje da se pandemija kovida 19 ne može zaustaviti potpunom zabranom međunarodnog putovanja, navodi se u preporuci SZO za međunarodni saobraćaj u vezi sa novim sojem virusa korona omikron.

"Potpuna zabrana putovanja neće sprečiti širenje virusa svetom, a stavlja težak teret na živote ljudi i sredstva za život", navodi se u preporuci.

U dokumentu se ističe da zemlje treba da nastave sa pristupom koji je zasnovan na dokazima i proceni rizika prilikom uvođenja mera za putovanja, u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim regulativama.

Osim toga, potpune zabrane putovanja "mogu nepovoljno da utiču na globalne zdravstvene napore tokom pandemije, destimulišući zemlje da prijave i objave epidemiološke i sekventne podatke", naglašeno je iz SZO.

Među preporučenim merama, SZO navodi proveru putnika pre putovanja ili po dolasku, uključujući upotrebom testova za virus korona ili primenom karantina za međunarodne putnike. Ove mere, međutim, treba definisati kroz proces procene rizika, preneo je TASS.

SZO dodaje da mere treba da budu srazmerne riziku i vremenski ograničene i da se primenjuju "uz poštovanje dostojanstva putnika, ljudskih prava i osnovnih sloboda".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.