Ilustracija/Foto:EPA/ NICK DIDLICK
Ilustracija/Foto:EPA/ NICK DIDLICK

Novi problemi za skijaše – oštrije mere za kovid potvrde u Austriji

Podeli

Mnogima omiljena skijaška destinacija Austrija uvodi neke novitete vezane za koronavirus, a oni bi mogli da prouzrokuju probleme onima koji planiraju da odu tamo na skijanje.

Austrija je pre špica skijaške sezone i božićnih praznika odlučila da kompletno ode u karantin. Turističke posete nisu dozvoljene, pa su tako oni koji uživaju u vikend skijaškim izletima na otvaranju sezone takođe uskraćeni.

Zatvaranje bi trebalo da prestane 13. decembra, ali Austrija je odlučila da pooštri neke odredbe vezane za kovid potvrde. Naime, od 6. decembra skratili su vreme važenja kovid potvrde sa dvanaest na devet meseci od potpune imunizacije.

Kovid potvrda na osnovu vakcinisanja nakon isteka devet meseci biće dostupna onima koji se vakcinišu trećom dozom. Uz to, na početku prve nedelje u novoj godini, konkretno od 3. januara, neće priznavati imunizovanje jednom dozom vakcine kompanije Džonson i Džonson, kod koje jedna doza inače vredi kao dve.

Nakon 3. januara onima koji su vakcinisani tom vakcinom trebaće dodatna doza ako žele da im se to uvaži za kovid potvrdu.

Od 4. januara osobe koje su imunizovane vakcinom kompanije Džonson i Džonson moraće da pruže valjan dokaz vakcinacije dodatnom dozom da bi se pri ulasku u Austriju smatrale potpuno imunizovanima.

Ipak, tokom prelaznog perioda od četiri nedelje kao dokaz će se vrednovati i prva doza vakcine u kombinaciji sa PCR testom. Važno je napomenuti da će se u Austriji nakon zaključavanja primenjivati pravilo 2G, prema kojem je testiranim osobama koje nisu vakcinisane ili preležale kovid onemogućen pristup kafićima, restoranima, muzejima… Uz to, za sve je u zatvorenim prostorima obavezna FFP2 maska.

Pravilo 2G biće na snazi, što je bitno i za sve skijaše, u svim turističkim objektima, rekreacijskim i sportskim objektima, žičarama, na javnim događanjima, u restoranima…

Testovi na koronavirus, PCR, antigenski testovi i serološki testovi na antitela više nisu dopušteni kao dokaz za ulaz u ove objekte. Za decu do 12 godina ne vredi pravilo 2G, ali izuzetak je Beč.

Samo obavezno testiranje važi za sve starije od šest godina. Deca od 12 do 15 godina treba da imaju PCR test koji nije stariji od 48 sati ako nisu vakcinisana ili preležala koronavirus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3913 idi na stranu