Izvor: RTCG Portal

Situacija na Adi Bojani je alarmantna i erozija veoma brzo napreduje, upozorio je direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović.

"Zasad deo ispred bungalova je nešto stabilniji, ali još nismo imali neke velike vremenske neprilike i jačeg juga da bi videli kako će se ponašati plaža", kazao je Đakonović.

Prema njegovim rečima, kada naiđu zimske vremenske neprilike šteta na plaži će biti sigurno velika.

Đakonović je napomenuo da je Ministarstvo ekologije još prošle godine radilo studiju koja je pokazala da je deset odsto celokupnog ostrva nestalo.

"U posljednjih nekoliko meseci to je sigurno veća količina, ali će dodatna merenja pokazati koliko je zapravo Ade nestalo do sada", kazao je Đakonović.

Ada Bojana dostupna samo nudistima? Ograda već uklonjena

On je istakao da su sa Ministarstvom ekologije u stalnom kontaktu i da prate situaciju.

"Imali smo nekoliko sastanaka, a posebno bih pomenuo sastanak koji je ovde skoro održan sa ekspertima iz Italije. U pitanju su eksperti baš za ovaj deo erozije i diskutovalo se o nekoliko vrsta rešenja", rekao je Đakonović.

Prema njegovim rečima, stručnjaci iz Italije dali su potencijalna rešenja.

"Kratkoročna rešenja su ta da se odmah krene sa nasipima i formiranjem takozvanih veštačkih dina i u bliskoj budućnosti izgradnji drvenog napera koji će dati bolje rezultate od postojećeg", zaključio je Đakonović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.