Uskoro će se naplaćivati ulaz u rimski Panteon: Cena simbolična

Turistima u Rimu koji posećuju Panteon, najposećenije italijansko kulturno mesto, uskoro će biti naplaćeno 5 evra (5,28 dolara) za ulaz, ali tačan datum primene te odluke nije poznat.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 20.03.2023.

18:48

Uskoro će se naplaćivati ulaz u rimski Panteon: Cena simbolična
Foto: Profimedia

Po podacima italijanskog ministarstva kulture iz marta ovaj rimski hram, izgrađen na vrhuncu Rimskoga Carstva, godišnje poseti više od 7 miliona ljudi, što ga čini najposjećenijim kulturnim mestom u celoj Italiji. Sredstva od naplate ulaznica biće namenjena za održavanje i obnovu zgrade, jedne od najvažnijih u istoriji arhitekture, objavilo je ministarstvo.

Deca i mladi do 18 godina, kao i stanovnici Rima neće plaćati ulaznicu, a ulaz će biti besplatan i za pripadnike crkvenih i verskih službi. U prikupljanje sredstava uključena je i Rimska biskupija, koja prihod želi da iskoristi u dobrotvorne i kulturne svrhe. Brojni slični rimski spomenici, poput Koloseuma ili Rimskog foruma, već dugo naplaćuju ulaz, ali ulaz u mnoge crkve i svetišta i dalje su besplatne. U Panteonu su sahranjeni italijanski kraljevi Vitorio Emanuel II, i Umberto I, kao i neki umjetnici, među njima i renesansni slikar i arhitekta Rafaelo.

Prva zgrada podignuta je između 27. i 25. godine pre Hrista, a impresivna kupola izgrađena je u prvoj polovini drugog veka nove ere. Panteon se smatra arhitektonskim čudom i najimpresivnijim antičkim hramom u središtu Rima.

Njegova kupola najveća je svetska nearmirana kupola, a do danas nije poznato na koji su je način Rimljani izgradili prije 2000 godina. Prvobitno je Panteon izgrađen kao hram svih bogova, a od 7. veka je katolička crkva. Kada ga je Mikelanđelo prvi put ugledao, navodno je rekao da je delo anđela, a ne ljudske ruke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: