Pustinja u blizini Srbije: Zovu je Sahara, imaju i kamile VIDEO

Malo je poznato da u Hrvatskoj postoje i pustinje, koje su danas nesvakidašnja turistička atrakcija. To samo potvrđuje koliko malo znamo o zemlji koja se nalazi u našem regionu, i koliko Hrvatska ima zanimljivih i manje otkrivenih mesta i sadržaja.

Izvor: B92

Nedelja, 19.03.2023.

13:34

Pustinja u blizini Srbije: Zovu je Sahara, imaju i kamile VIDEO
Foto: Vesna Kriznar/Shutterstock

Na severu zemlje oko grada Đurđevca postoji jedinstveni prirodni fenomen pod imenom Hrvatska Sahara. U pitanju je pustinja, i to prava, sa dinama koje se prostiru se na površini od oko 50 hektara.

Đurđevački pijesci su jedina preostala pustinja u Hrvatskoj. To je danas zaštićeno botaničko područje sa posebnim prirodnim staništem. Ova pustinja, osim što je atraktivna, posebna je i po tome što je dom velikom broju endemske flore i faune.

Turisti ne treba da očekuju pustinju poput prave Sahare i slično, u pitanju je vrlo malo ali prilično lepo mesto za posetu. Đurđevečki pijesci su 1963. godine proglašeni posebnim geografskim i botaničkim rezervatom.

Ova pustinja privlači mnoge turiste, uglavnom se radi o domaćim turistima. Lokalne vlasti su čak i obezbedile tri kamile koje turisti obožavaju. One zajedno sa dinama čine deo jedinstvene i autentične scenografije prave pustinje.

Vikend beg iz grada: Ovo nije Windows XP pozadina, ovo su Zagajička brda FOTO

Po pustinji turisti mogu da se šetaju, da naprave fotografije, a tu je otvoren i centar za posetioce, Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci.

U centru turisti mogu saznati nešto više o ovom prirodnom fenomenu. Pored toga, kroz koncept proširene stvarnosti u zatvorenom prostoru mogu otkriti sve jedinstvenosti pustinjskog krajolika i bogatstvo raznolikosti životinjskog i biljnog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: