Grad neverovatnog šarma: Aerodrom na 10 minuta, a biciklom možete svuda

Bremen možete istraživati danima.

Izvor: pun kufer

Petak, 17.03.2023.

14:27

Grad neverovatnog šarma: Aerodrom na 10 minuta, a biciklom možete svuda
Foto: Profimedia

Bremen, grad i luka na severu Nemačke, kulturno je, trgovačko, industrijsko središte, koje još uvek ima šarm maloga grada u kome svi voze bicikle, mnogo zanimljivosti koje privlače posetioce, ali i neku toplinu i ljudskost s kojom se odnosi i prema svojoj istoriji i prema sadašnjosti.

Jedan je od retkih gradova čiji je aerodrom udaljen samo deset minuta vožnje, pa je i to razlog zbog kojeg turisti hrle u Bremen. Nezaobilazne su atrakcije katedrala St. Petri, gotičke crkve Liebfrauen i St. Martin, istorijska četvrt Schnoor te gotička gradska opština s renesansnom fasadom i Rolandov kip koji se nalazi ispred nje i glavni je simbol Bremena, od 2004. se nalaze na UNESCO-ovom popisu svetske kulturne baštine.

Moderni Bremen univerzitetski je grad, i grad nauke i tehnologije, ovde je izgrađena Međunarodna svemirska stanica, a nedavno je otvoren i najveći evropski svemirski centar, pa je čak i najposjećeniji muzej u Bremenu upravo - Muzej nauke.

Uz mnoge za nemačku kulturu zaslužne osobe, Bremen je i rodno mesto Ludwiga Roseliusa, koji će redovno biti spominjan kao arhitekta neobične ulice Böttcherstrasse, ali nešto ređe kao izumitelj kafe bez kofeina, a sugrađanin mu je bio i Daniel Defo, autor i književni "otac" Robinzona Krusoa. Naravno, u Bremen su u potrazi za boljim životom pobegli i neshvaćeni magarac, pas, mačka i petao iz priče braće Grim, poznatiji pod zajedničkim imenom Bremenski svirači.

Bremen možete istraživati danima i prema onome što volite, možete se baviti samo istorijom ili vrhunskom gastronomijom, opuštati se u parkovima, otići u šoping ili pak istraživati jeftinu ponudu ulične hrane – naći ćete baš ono što ste tražili. Naravno, morate obići kip Bremenskih svirača, fotografisati se s njim, ali u Bremenu možete zapravo i čuti kako su ti famozni svirači zvučali.

Na trgu, tačno ispred zgrade Parlamenta nalazi se možda najneobičnija kasica-prasica na svetu. U nešto što izgleda kao poklopac šahta možete ubaciti novčić, malo pričekati i iz dubine će vam poznati Bremenski svirači zahvaliti na donaciji.

Šarmantna istorijska četvrt Schnoor još je jedan "must see" u Bremenu, em izgleda kao iz bajke, em ima najmaštovitije suvenire na svetu i ne biste je smeli preskočiti bez obzira na to koliko kratko planirate ostati u Bremenu. Ali, preporuka je da posetite i susjedni Viertel, jednu od najimpresivnijih četvrti u gradu u kojoj se sastaju umetnici i gurmani.

Roland, zaštitni znak Bremena, simbol pravde, slobode i nezavisnosti već više od 600 godina čuva grad, a legenda kaže da će Bremen biti nezavisan sve dok je pod njegovom zaštitom. S obzirom na to da je ulog tako velik, navodno, postoji rezervni kip. Za svaki slučaj.

Potražite i kip manje značajne osobe, ali koji možda najviše govori o ovdašnjim ljudima. Heini Holtenbeen je bio nesretan i dobroćudan čovjek, legenda Bremena, kojeg je njegov grad odbio zaboraviti. Nekoliko koraka od Heinijeva kipa, u Kući istorije, možete poslušati njegove anegdote kako ih sam pripovijeda i doživeti jedan Bremen kojeg više nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: