Japanski grad podstiče turizam zapošljavanjem gejši

U pokušaju da oživi kultnu tradiciju i podstakne turizam, japanski grad sa termalnim izvorima Gero u prefekturi Gifu, nastavlja program zapošljavanja žena u gradskoj upravi, koje se obučavaju za "maiko" (gejša šegrt), prenela je danas japanska agencija Kjodo.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.02.2023.

15:09

Japanski grad podstiče turizam zapošljavanjem gejši
Foto: Profimedia

Očekuje se da će zaposleni u jedinstvenom projektu lokalne samouprave, koji je drugi takve vrste u Japanu, raditi kao državne službenice, uz paralelno učenje plesa, pevanja i sviranja muzičkih instrumenata.

Predviđeno je da obuka traje tri godine, a novo zapošljavanje u okviru ovog programa počinje u februaru.

U gradskoj upravi kažu da je poslednjih godina sve manje grupnih poseta tom mestu, tako da gejše imaju sve manje mogućnosti da pokažu svoju umetnost.

Tetsuja Tominaga, rukovodilac programa u turističkom odeljenju Gera, ističe da su istorija i kultura gejši važni i da ih treba prenositi dalje.

Sedamdesetih godina prošlog veka, grad u centralnoj prefekturi Gifu imao je više od 200 gejši i njihovih šegrta. Ali taj broj je opao, i trenutno ih je samo tri, uključujući Mariku Takemoto (23), prvu koja je angažovana u okviru programa.

Takemoto, rođena u Tokiju, zaposlena je 2021. u turističkom odeljenju gradske uprave Gera.

Ona kaže da je zanima revitalizacija ruralnih područja, a preko društvenih mreža pokušava da privuče turiste u odmaralište termalnih izvora, koje je još uvek zadržalo ostatke drevne istorije.

Kao maiko (gejša šegrt), ona uči bonton, ples i narodne pesme. Budući da je državni službenik, nije joj dozvoljeno da zabavlja privatne grupe, ali može da nastupa u javnosti.

Sa iskustvom stečenim tokom obuke, može da izabere da nastavi da radi kao gejša, nakon što se završi program obuke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: