Hrvati kreću sa kažnjavanjem turista: Pravila je dosta, a cene za prekršaje i do 300 evra

S prvim danom ove godine u Splitu je na snagu stupila nova odluka o komunalnom redu u kojoj su za prekršitelje propisane veće kazne pa se može očekivati da ovoga leta na ulicama neće biti turista u kupaćim kostimima jer im, ako ih ulovi komunalni redar, sledi kazna od 150 evra.

Izvor: B92

Nedelja, 29.01.2023.

11:11

Hrvati kreću sa kažnjavanjem turista: Pravila je dosta, a cene za prekršaje i do 300 evra
Foto: WitR/Shutterstock

Osim za šetnju ulicama u kupaćim kostimima, kazna od 150 evra propisana je za one koji piju alkohol na javnim mestima, a kazna za šetanje psa bez povodca u skladu je s odlukom o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i iznosi 66,36 evra za fizičko lice.

Grad Dubrovnik od avgusta 2020. ima sličnu odluku o komunalnom redu, a prvi golišavi turisti prošle su godine komunalnim redarima platili kazne od hiljadu kuna.

Splićane i njihove goste na ulicama će nadzirati 21 komunalni redar, a u zgradi gradske uprave na poziv će čekati još 12 njih. Nova splitska odluka o komunalnom redu donesena je na poslednjoj sednici Gradskog veća 2022., a stupila je na snagu s novom godinom.

Od bitnih izmena za turiste uvedena je i zabrana postavljanja elektroakustičkih uređaja na terasama ugostiteljskih objekata u zoni A, što znači da se na tim mestima ne mogu koristiti zvučnici i pojačala. Kako stoji u odluci, dopušteno je izvođenje muzike uživo bez elektroakustičkih uređaja.

Ko se ne bude pridržavao tog pravila, biće kažnjen sa 1320 evra, odgovorna osoba s 300 evra, a fizičko lice s 260. Za fizička lica najviše je kazni u iznosu od 150 evra, a za one teže prekršaje propisane su kazne od 300 evra.

Suncobrani i tende bež boje i bez reklama

Precizirana je i oprema terasa ugostiteljskih objekata koja može da se postavi, pa tako više neće moći da bude ljuljaški, kauča i stolica koje nisu u skladu s urbanom opremom, a tende i suncobrani moraju da budu neutralne bež boje i bez reklama.

Novost je i da na javnoj površini oni koji nude fast food ne mogu da imaju stolove i stolce, a u centru grada turistima je zabranjeno nuditi razne usluge kao što je bio slučaj prošlih sezona, kada su restorani nudili jelovnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: