Ovo je mesto gde se na beskućnike posebno pazi: Grad u kome je rođen Albert Ajnštajn VIDEO

Svetski dan beskućnika obeležava se svake godine u oktobru mesecu, a kada su hladniji dani, ljudima bez krova nad glavom počinje najteži period. Neki gradovi u Evropi, poput Ulma, više nego drugi brinu o svojim siromašnim građanima.

Izvor: pun kufer

Petak, 25.11.2022.

12:12

Ovo je mesto gde se na beskućnike posebno pazi: Grad u kome je rođen Albert Ajnštajn VIDEO
Foto: Profimedia

Kapsule za beskućnike, poznate kao Ulmer Nest, napravljene su od drveta i čelika i otporne su na vetar i vodu da spreče kišu i sneg. Iako kapsule nisu alternativa za noćenje u odgovarajućem smeštaju kada je jako hladno, pošto temperature u Ulmu zimi padnu ispod nule, jedna ili dve osobe mogu da se sklone od nepogode.

Kapsule su opremljene solarnim panelima, senzorima koji mogu da prate temperaturu, osvetljenje i ventilaciju, a mogu se i zaključati. Imaju i senzore koji se aktiviraju kada se otvore vrata i daju signal socijalnim radnicima da mogu da ih očiste. Reakcija na skloništa za beskućnike u Ulmu do sada je bila veoma pozitivna.

Najviši crkveni toranj na svetu

Osim kupole za beskućnike, nemački grad na levoj obali Dunava krije još mnogo zanimljivosti, poput najvišeg crkvenog tornja na svetu (161,5 m). Gotička crkva u Ulmer Minsteru je toliko visoka da se do 20. veka mogla pohvaliti da je bila peta najviša zgrada na planeti. Sa vrha se pruža pogled za koji se mora popeti na 768 stepenica, ali oni koji su ih savladali kažu da se uspon isplatio.

Ovde je rođen slavni naučnik

Albert Ajnštajn, teorijski fizičar, rođen je u Ulmu 14. marta 1879. godine. U čast genija podignuta je fontana sa njegovim likom, koja ostavlja prolaznike bez reči. Napravio ga je 1984. godine Jurgen Goertz, umetnik koji živi u Angelbahtalu. Njegovu rodnu kuću nećete imati prilike da vidite jer je srušena tokom Drugog svetskog rata, ali postoje i drugi objekti: škole koje nose njegovo ime, izložbe i spomenici posvećeni njemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: