Turisti u Hrvatskoj šokirani: Više od 200 morskih pasa pliva oko najveće plaže u Splitu

Iako se glavna turistička sezona već završila, vest da im se u blizini nalazi velik broj morskih predatora izazvala je nevericu turista u Hrvatskoj.

Izvor: Poslovni.hr

Petak, 23.09.2022.

18:44

Turisti u Hrvatskoj šokirani: Više od 200 morskih pasa pliva oko najveće plaže u Splitu
Foto: Profimedia

U hrvatskim morima žive desetine različitih vrsta morskih pasa. Istraživanje hrvatsko-slovenskog tima pokazalo je da ih je više od polovine ugroženo. Uglavnom im preti ribolov, jer se često zapetljaju u mreže. Iako stotine morskih pasa plivaju Jadranskim morem, retko se viđaju jer se obično drže podaleko od prepunih plaža. No, u blizini najveće splitske plaže poslednjih nedelja boravi grupa morskih pasa.

“Ovde je grupa morskih pasa koja je došla na parenje, Procenjujemo da ih je u avgustu bilo između 200 i 300”, objasnio je hrvatski istraživač i predavač Alen Soldo za hrvatske medije, dodajući da ih ljudi retko primjećuju jer obično plivaju u dubljim vodama.

Većinom su to bezopasne vrste morskih pasa, veličine oko metar i po. Soldo je pojasnio da s vremena na vreme u hrvatsko more uplove opasne vrste morskih pasa, no to je, prema njegovim rečima, dosta retko.

Poslednji smrtonosni napad morskog psa u Hrvatskoj zabeležen je sedamdesetih godina prošlog veka u Lokvi Rogoznici. Soldo veruje da je tada napao veliki beli pas. Pre 14 godina u Hrvatskoj je nasrnuo i na Slovenca Damijana Peska koji je preživeo napad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: