Veličanstvena plaža, jedan od simbola Krita FOTO

Krit je uvek pravi izbor za letovanje, a pogotovo ukoliko planirate odmor u drugoj polovini septembra ili u oktobru. Ovog puta vam otkrivamo plažu koja se smatra simbolom ovog ostrva, i na kojoj ćete moći da se kupate i u slatkoj i u slanoj vodi.

Izvor: Grèkainfo.com

Nedelja, 11.09.2022.

14:53

Veličanstvena plaža, jedan od simbola Krita FOTO
Foto: Shutterstock/Georgios Tsichlis

Često ćete čuti da turisti ovu plažu nazivaju i "Palm beach", što ona u potpunosti i zaslužuje. Ujedno, plaža Preveli (poznata i kao Feniks) spada i u jedan od simbola ostrva, pa ne čudi što je i najposećenija. Smeštena je na samom ulasku u klisuru Kourtaliotis, južno od Retimna, na ušću reke Kourtaliotis u Libijsko more, piše Grčkainfo.com.

Na obalama reke postoji velika šuma palminog drveća, koja krajoliku daje egzotičnu notu. Na izlazu reke nalazi se peščana plaža sa kamenčićima na dnu i veoma hladnom vodom, upravo zbog blizine reke. U istočnom delu plaže postoji prelepa stena koja izgleda kao jarbol. Plaža je slabo uređena, bez suncobrana, ali postoji nekoliko restorana i barova u blizini. Takođe, moguće je iznajmljivanje pedalina za vožnju na reci. Do pre koju godinu, Preveli su najčešće posećivali turisti koji praktikuju nudizam, budući da je zaštićena od radoznalih pogleda, jer se nalazi u uvali, a okružena je vegetacijom koja je dovoljna da zaštiti privatnost nudista. Danas to više nije tako.

Prekirvena je sitnim belim peskom, a more je kao i na većini kritskih plaža tirkizno plavo.
Do nje možete stići na dva načina i to automobilom i brodićem.

Ali imajte u vidu da je reč o prilično maloj plaži, pa se tokom letnjih meseci često javlja gužva. I na njoj postoji kafe-bar, tako da možete da iznajmite ležaljke i suncobran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: