Jezero u Crnoj Gori koje svakog leta nestane FOTO

Za jezero na Lovćenu, nažalost, mnogi nisu ni čuli, a retko ga je ko posetio.

Izvor: RTCG

Subota, 06.08.2022.

14:53

Jezero u Crnoj Gori koje svakog leta nestane FOTO
Foto: Shutterstock/Alexey Smyshlyaev

Kada smo čuli za jezero smešteno na 1.370 metara nadmorske podno Njegoševog mauzoleja, bilo nam je jasno kako je Jezerski vrh, na kojem počiva Petar II Petrović, dobio ime.

U Crnoj Gori možda ima mnogo lepših jezera, ali zbog istorijskog značaja mesta na kojem se ovo nalazi, dolazak ovde ima posebnu dimenziju.

Jezero je periodično - pojavljuje se kada se topi sneg sa Lovćena, a nestaje u kasnom proleću ili početkom leta, nakon čega ćete na tom mestu zateći samo zelenu livadu.
Ali, i tada će vam biti jasno da je to mesto posebne lepote, sa stenama koje se uzdižu iznad njegove istočne strane, znajući da je gore, od očiju skriven, mauzolej.
Jezero je pristupačno, do njega vodi šumska staza od parkinga za autobuse ispod Mauzoleja, duga 1,2 kilometra i do njega se stiže za 20-ak minuta.

A ako želite pravu avanturu, uputite se ka vrhu Goliš, koji je sa 1.570 mnv četvrti najviši vrh Lovćena.

Od jezera do Goliša ne postoji uređena staza, postoji par kamenih piramida koje ukazuju da je neko želeo da olakša kolegama planinarima, ide se kroz šumu do manjeg prevoja i treba biti spretan.

Na vrhu je pravo uživanje - travnat vrh, sa niskim četinarima i pogledom na sve četiri strane sveta.

Vidi se Mauzolej iz drugog ugla, tu je i pogled na Štirovnik, Njeguše, Cetinje, u daljini se vidi i Vranjina i Skadarsko jezero, a na drugoj strani može se videti deo Bokokotorskog zaliva - ostrva preko puta Perasta Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: