Seničić za B92.net, posle dva fatalna napada ajkula u Egiptu: "To pravilo važi 15–20 godina"

U blizini poznatog letovališta Hurgada u poslednja dva dana su nažalost zabeležena dva smrtna slučaja. Naime, dve turistkinje, iz Rumunije i Austrije, izgubile su život nakon napada ajkule. Kakva je trenutno situacija u Hurgadi, koliko se naših turista tamo nalazi i da li je tačno da su sve plaže zatvorene, kako prenose domaći mediji, pitali smo direktora Jute (YUTA) Aleksandra Seničića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2022.

14:56

Seničić za B92.net, posle dva fatalna napada ajkula u Egiptu:
Foto: Shutterstock/Yulia Ved

Nisu sve plaže zatvorene

"Situacija je relativno stabilna. Što se tiče naših turista, ima ih trenutno između pet i šest hiljada, ne možemo tačno da kažemo. Nije baš situacija kako mediji prenose. Nisu sve plaže zatvorene, zatvorene su one koje nemaju ograničenja u smislu izlaska sa zaštićenih zona, ima velikih broj hotela gde plaže normalno funkcionišu i rade. Postoje te bove koje ograničavaju i sprečavaju ulazak velikih riba i svega onoga što bi moglo da uđe na te zaštićene delove plaže. U tim hotelima je apsolutno dozvoljeno kupanje. Svakako je sve ovo izazvalo neprijatnost i strepnju kod ljudi, što je razumljivo, ali sa druge strane: idemo na more, moramo da budemo spremni da u moru vrebaju razičite opasnosti i da se pridržavamo pravila. Nažalost, nekada se dese i ovakve neprijatne stvari", rekao je Seničić za B92.net

Turisti uplašeni, pravila moraju da se poštuju

Ove tragične vesti iz Hurgade su izazvale strepnju i strah kod turista, pa se mnogi više ne kupaju u moru, već samo na bazenima.

"To govori koliko smo kao narod needukovani. Kada idete na more, morate da budete spremni da u moru žive nažalost i ajkule", rekao je Seničić i istakao:

"Osnovno je pravilo da nikad ne plivate 200 m od obale, to rade samo turisti. Ma koliko da ste dobar plivač, to niko normalan ne radi na moru. Nije stvar samo u ajkuli, već da može da vam pozli kada ste daleko i niko ne može da vam pomogne. Međutim, godinama sam radio kao vodič i znam da naši turisti kada imaju neku zabranu, jedva čekaju da je prekrše."

Savet svim turistima

"Ne treba izlaziti iz zaštićenih zona hotelskih plaža i ne treba se kupati posle 18 h. To je u Egiptu pravilo već 15–20 godina. Noć pada ranije nego kod nas i oni smatraju da nije bezbedno, jer su sve velike ribe u tom periodu dana najaktivnije. Ne treba izazivati sudbinu."

O mogućem otkazivanju aranžmana

Seničić kaže da zasad nije bilo otkazivanja aranžmana, ali da turisti moraju da budu oprezni, jer bi u ovom slučaju platili velike penale.

"Ne očekujemo, nemamo takvih zahteva ali zato stalnop napominjem da to nije razlog da se otkaže putovanje", rekao je i dodao:

"Mogu uvek da otkažu, samo je pitanje posledica otkaza. U ovom slučaju to nije opravdan otkaz i u tom slučaju bi morali da plate penale po opštim uslovima koje su potpisali sa agencijama. Što su bliži polasku, ti penali bi bili sve veći i veći."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: