Majorka – opet se opija i povraća po plažama VIDEO

Balearsko ostrvo poznato je po masovnom turizmu i razularenim pijankama. Na Majorci pokušavaju da to promene, i mislili su da su uspeli. Ali, posle dva pandemijska leta vratila se uobičajena klijentela…

Izvor: dw.com

Nedelja, 03.07.2022.

12:18

Majorka – opet se opija i povraća po plažama VIDEO
Foto: Profimedia

Sukob "jeftinog turizma" i turizma kakav žele na Majorci odlično se vidi u samo jednoj ulici, Pare Bartomeu Salva. Već prepodne u nekim lokalima trešte nemački šlageri dok su turisti u fudbalskim dresovima već popili prvu turu piva. Par koraka dalje je restoran sa uredno prostrtim stolovima koji ne nudi kobasice i pomfrit, nego vrhunsku kuhinju.

Huan Migel Ferer, predsednik udruženja Palma Beach, želi da promeni sliku Majorke kao odredišta za opijanje i jeftinu zabavu. Cilj je manje turista koji troše više, a takva klijentela zaobilazi Majorku zbog njenog imidža.

"Nakon što smo postigli određeni napredak, sad se opet vraća ono staro", žali se i pokazuje na rivu uz plažu.

Tamo se po suncu vuku grupe mladića uz limenku piva. Smrdi na povraćanje, urin i kremu za sunčanje. Kante za smeće su prepune.

"Proteklih sedmica se Plaja de Palma opet pretvorila u ono što je bila pre korone", kaže Ferer.

Prošlog leta se počela nazirati promena koja je čak i njega iznenadila: nakon prisilne pauze zbog pandemije i zahvaljujući strogim propisima zdravstvenih službi za lokale i javne prostore, umesto bezobzirnih mušterija – često iz Nemačke – sve je više bilo drukčijih gostiju.

"Zapravo smo zadali cilj da to postignemo do 2026. godine, ali je korona delovala kao katalizator i već prošle godine nam je dovela te nove goste", priča Ferer.

Ali ove godine je sve opet po starom.

"Svi naši napori su bili uzaludni. Necivilizovani turisti su se vratili. A oni teraju sve ostale." Ko još plaća kazne?

Već duže se i političari i ugostitelji Majorke trude da okončaju to pijančenje i jeftini turizam. Dok je grad Palma doneo niz propisa kojima se zabranjuje alkoholisanje na javnim mestima, i vlada regiona Balearskih ostrva pooštrila je zakone i ograničila prodaju alkohola u prodavnicama.

Sve to nije imalo velikog uspeha, kao što se vidi ovih dana.

"Policija bi trebalo da nadzirati drže li se turisti propisa i da kod prekršaja naplaćuje kazne", kaže nam predsednik udruženja.

Ali to je lakše reći nego učiniti: jer naplatiti na licu mesta kaznu koja može dosezati i 750 evra je često nemoguće, kaže nam portparol policije. Jedva koji turista uopšte ima toliki iznos kod sebe. Utoliko i policajci na Plaja de Palma uglavnom posmatraju turiste, i umešaju se tek u slučaju ekstremnih prestupa.

Sa druge strane, ugostitelji ne mogu previše da se žale jer je oporavak od pandemije bio hitar – hoteli su prepuni, turista je više nego u rekordnoj godini pre korone.

"Nakon dve veoma teške godine sad možemo ubirati plodove i sasvim smo na vrhu potražnje u inostranstvu", kaže Marija Frontera, čelnica udruženja hotelijera Majorke.

Zadovoljan je i političar Andreu Sera, referent za turizam u Veću ostrva: "Početak sezone je bio veoma dobar. Broj turista raste, baš kao i iznos novca koji ostavljaju."

Bolje bi bilo manje, ali kvalitetnije

Broj turista doduše ne bi trebalo da bude jedini kriterijum, već su tu i viši kvalitet turizma i održivost. Tako već neko vreme postoji zakon koji predviđa, doduše skromno, ali ipak smanjenje raspoloživih kreveta.

"Duboko smo uvereni da možemo postići privredni rast i sa manje smeštajnih kapaciteta ako povećamo kvalitet", smatra ministar turizma Jago Neguerela.

Već nekoliko godina postoje subvencije za povećanje kategorije hotela, što obično znači smanjenje broja kreveta. To deluje – danas na Majorci ima više od 400 hotela s četiri ili pet zvezdica, skoro dvostruko više nego pre deset godina.

Za održivost bi trebalo da se postara i nova odluka: Palma bi trebalo da postane prvi grad u Španiji koji ograničava broj kruzera koji istovremeno mogu da pristanu u luku.

Ranije je istovremeno znalo da pristane i po šest velikih kruzera, što je značilo odjednom preko deset hiljada izletnika u gradu – na ljutnju mnogih stanovnika. Sad će smeti da ih bude najviše tri.

Amerikanci će biti drugačiji...

Isto tako, na Majorci se nadaju privlačenju i turista iz drugih zemalja. Jer, nisu samo „jeftini“ Nemci došli na zao glas nego i turisti iz drugih zemalja Evrope.

Najviše se očekuje od gostiju iz Sjedinjenih Država tako da su mnogi srećni što američki Junajted Erlajns nudi direktnu liniju od Njujorka. Veruje se da će Amerikanci pokazati više zanimanja za lokalnu kulturu i imati dublje džepove – i da barem oni neće dolaziti na Majorcu tek da bi se opijali po ulicama i plažama.

Da bi sve konačno bilo kulturnije, svi ugostitelji u udruženju Palma Beach su se složili i oko novog pravila: u lokale više neće moći da se ulazi odeven bilo kako, posebno ne u kupaćim kostimima i fudbalskim dresovima.

"Možda nam tako uspe da malo vaspitamo ljude", nada se Ferer. Ali onda i on opet gleda mladiće na rivi od kojih neki više nisu u stanju da stoje na nogama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: