Slike 5 glavnih mesta za turiste često viđate, ali neki bi za to mogli da plate veliku kaznu

Prelepa svetla Ajfelove kule, Mikelanđelovo umetničko delo u Sikstinskoj kapeli, čuveni Tadž Mahal i mnoge druge svetski poznate atrakcije koje zapravo ne bi trebalo da fotografišete, a ako to uradite i uhvatite, mogli biste da dobijete paprene kazne.

Izvor: pun kufer

Subota, 21.05.2022.

12:08

Slike 5 glavnih mesta za turiste često viđate, ali neki bi za to mogli da plate veliku kaznu
Foto:EPA/STR

Danas je nezamislivo otići na put a da ne uhvatimo nekoliko fotografija prelepih prizora mesta koje smo posetili. Međutim, da li biste se iznenadili kada bi vam rekli da na ovom svetu postoje mesta i predmeti koje je zabranjeno fotografisati i objavljivati na društvenim mrežama?

U nastavku pročitajte koja poznata turistička mesta ne mogu da se slikaju i objave na društvenim mrežama.

1. St. Galen biblioteka u Švajcarskoj

Ako vas put odvede u Švajcarsku, ovo je mesto koje morate posetiti. U švajcarskom gradu St. Galen je dom verskog kompleksa "Fürstabtei Sankt Gallen", u kome se nalazi jedna od najstarijih i najbolje očuvanih biblioteka na svetu. U biblioteci se, između ostalog, čuvaju vredni rukopisi i najstariji arhitektonski crtež na svetu.

Ukoliko posetite ovu biblioteku, njene lepote će vas očarati i brzo ćete izvaditi svoje mobilne telefone iz džepova kako biste zauvek sačuvali trenutak koji ste tamo doživeli. Međutim, čuvari će se pobrinuti da ne uspete u tome. Pored zabrane korišćenja kamera, čuvari će vas obavestiti da morate da se presvučete u mekanu obuću kako ne biste oštetili pod biblioteke.
2. Unutrašnjost Tadž Mahala

Ovo je zaista posebna građevina, pa ne čudi što se nalazi na listi svetskih čuda i što ju je Unesko uvrstio u zaštićenu svetsku baštinu. Lepota i posebnost ovog zdanja sigurno će vas naterati da posegnete za mobilnim telefonima i napravite nekoliko dobrih fotografija.

Ovaj Mahal je poznat kao "grobnica večne ljubavi koju je stvorilo 20.000 ljudi". Upravo zato što je u pitanju grobnica, unutrašnjost ove prelepe građevine nije dozvoljena za fotografisanje. Oni koji su posetili Tadž Mahal znaju da na svakom koraku mogu pronaći upozorenja da je fotografisanje zabranjeno. S obzirom na lepote koje ćete tamo videti, možda bi bilo bolje da zaboravite na mobilne telefone i uživate u prizorima.
3. Sikstinska kapela

Kada posetite Vatikan i Vatikanske muzeje, ovo je sveta atrakcija koju ne smete propustiti. U svom prvobitnom značenju, Sikstinska kapela je bila prvobitna kapela papske kuće u Vatikanskoj palati u Rimu. Ovo je mesto duhovnosti i najviše svetske umetnosti koja piše bezbroj priča. Potpuno je prekrivena umetničkim delima, a najpoznatije su zadivljujuće Mihanđeoske freske.

Ipak, sve ove lepote moraćete dobro da zapamtite jer ne smete da fotografišete unutrašnjost Sikstinske kapele. Prvi iz poštovanja prema duhovnom mestu, a drugi zbog očuvanja najviše svetske umetnosti.
4. Crvena četvrt u Amsterdamu

Grad slobode. Amsterdam je zaista jedan od najposebnijih gradova u Evropi. Ako odlučite da posetite glavni grad Holandije, sigurno ćete se odlično zabaviti. Oude Zijde, muzejska četvrt, krstarenja kanalima, biciklizam, Van Gogov muzej, kuća Ane Frank su atrakcije koje će vas sigurno posetiti i oduševiti.

Osim njih, sigurno ćete posetiti novi deo grada, Crvenu četvrt. Ovo je najpoznatiji deo grada, prepun kafića, restorana i javnih kuća u kojima seksualne radnice, iza staklenih vrata, rade svoj posao. Zato je fotografisanje strogo zabranjeno, a ako pokušate da slikate prostitutke, mogla bi da vas privede policija (koja na konjima kontroliše sve što se dešava u uskim ulicama Amsterdama).
5. Ajfelov toranj

Verovatno ćete misliti da se šalimo, ali moraćemo da vas razočaramo. Ajfelova kula je jedan od najčešćih objekata na fotografijama. Gvozdena kula je najviša zgrada u Parizu i jedan je od najprepoznatljivijih simbola na svetu. Simbol je grada, ljubavi, mode, dobre hrane i svega što Francuska znači.

Iako neće biti problem fotografisati Ajfelov toranj tokom dana, ne bi trebalo to da radite preko noći. Užarena noćna svetla Ajfelove kule, ili svetlosni šou koji tamo možemo da vidimo preko noći, pripadaju umetničkom delu koje ima svoja autorska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: