Bajka na Crnom moru: Turski gradić na dva ostrva FOTO

Mediteran je gotovo uvek neki simbol dobrog i kvalitetnog odmora, toplog i plavog mora. Međutim, postoji toliko destinacija koje možemo posetiti i uživati u njima, a da se nalaze recimo na Crnom moru

Izvor: TU Magazin

Utorak, 17.05.2022.

15:03

Bajka na Crnom moru: Turski gradić na dva ostrva FOTO
Foto: Shutterstock/Kenan Dogan

Jedno od takvih mesta je Amasra, mali grad na severu Turske, na oko 3 sata vožnje od Ankare. Iako pripada Turskoj, poreklo imena mu je grčko, čak je i čuveni grčki pisac Homer u drevnim vremenima isticao kako ovo mestašce ima veliki turistički potencijal.

Amasra je slikoviti ribarski grad uz obalu Crnog mora, u provinciji Bartin u Turskoj, i on je na izuzetno lep način spaja osmansku i vizantsku arhitekturu. U Turskoj je poznat kao mesto odličnih ribljih specijaliteta, mesto gde se dolazi kako bi se uživalo u uskim gradskim vijugavim ulicama kako bi se upoznale stare tradicionalne kućE koje su nekako srdačno zbijene jedne uz drugu. Ovaj gradić je najbolje upoznati pešice, i sastoji se od dva spojena ostrva, Velikog i Malog. Veliko ostrvo je povezano romantičnim rimskim mostom, a najpoznatije znamenitosti, osim bogate istorije i kulture su i dve plaže, takođe istih imena, Velika i Mala.

Dok se šetate po gradu, neizostavan deo upoznavanja grada se odnosi i na neverovatnu gastronomiju, sveži morski plodovi dominiraju u restoranima. U gradu ima oko 6.000 stanovnika, dok u turističkoj sezoni taj broj ode i na 25.000 ljudi, pa se poseta Amasri savetuje u ranu jesen kada je vreme još uvek toplo, a turista nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: