Svakog trenutka očekujete Crvenkapu i Snežanu: Bajkovito selo u srcu Transilvanije FOTO

U srcu Transilvanije, nedaleko od grada Sibinj, nalazi se malo bajkovito rumunsko selo, u kojem u svakom trenutku očekujete da se pojave Snežana, Crvenkapa ili patuljci.

Izvor: B92

Subota, 14.05.2022.

14:43

Svakog trenutka očekujete Crvenkapu i Snežanu: Bajkovito selo u srcu Transilvanije FOTO
Foto: Shutterstock/Cristian Ispas

Ideja o izgradnji ovog neobičnog sela rođena je 2014. godine, kada su Razvan i Gabrijela odlučili da se sklone iz gradske vreme sa svojim šestogodišnjim sinom Sebastijanom.

Kako kažu, želeli su da san pretvore u stvarnost, te su postavili temelje koncepta koji se tada zvao "Kuća prirodnih priča", a sada "Dolijna vila". Prilikom izgradnje kuća korišćeni su samo ekološki materijali, a sve u kućama je ručno rađeno - masivna vrata, drveni prozori, kreveti, nameštaj, kamin, pa čak i posuđe.

U centru sela se izdiže Glineni zamak iz Doline vila. Njegova fasada je predstavljala poseban izazov, jer su vlasnici želeli da zidovi ostanu od običnog gipsa, ali i da dišu i da u isto vreme budu zaštićeni od vode. Na kraju su se opredelili za hidrauličnu krečnu boju sa prirodnim zaptivnim svojstvima. Sam zamak "Glineni zamak iz Doline vila" ima dva nivoa, a u okviru njega 10 soba, dve kule i 50 prozora, a arhitektonski je u potpunom skladu s prirodom.

Razvan i Gabrijela su složni u tome da su magija i istrajnost zaslužni za ono što je ovo turističko selo danas simbol tradicije i mira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: