Prelepi sever Italije krije grad koji mnogi ne obilaze, a trebalo bi

Iako je većina ljudi u Srbiji ostajala u zemlji za vreme epidemije kovida, mi smo ipak našli načina da obiđemo neka zanimljiva mesta, jer je naš istraživački duh nemoguće smiriti.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2022.

15:18

Prelepi sever Italije krije grad koji mnogi ne obilaze, a trebalo bi
Foto: Ivana Kovaèeviæ

Ali da li mi je to bilo dovoljno?! Naravno da nije. Nažalost, nije bilo intenzivno i dinamično kako sam navikla.

Moja lista mesta koja želim da obiđem je stalno puna i neprestano je dopunjujem novim destinacijama. Međutim, s obzirom na to da granice mnogih zemalja još uvek nisu otvorene za nas (u vreme nastajanja ovog teksta nisu bile otvorene), izbor je pao na ne tako daleku destinaciju. U ovoj turi obilazimo severoistočni deo Italije i Sloveniju.

Italija mi uvek vraća osmeh na lice, međutim ovog puta je ta sreća bila još veća s obzirom na okolnosti.
Foto: Ivana Kovaèeviæ
Obišli smo deo oblasti u Furlaniji – Julijskoj krajini (Friuli-Venezia Giulia). Ova oblast je u severoistočnom delu Italije koji se graniči sa Slovenijom i Austrijom, nalazi se između Jadranskog mora i visokih planina. Može se pohvaliti bogatom i raznolikom baštinom, što je rezultat spajanja različitih naroda i njihovih kultura kroz istoriju.
Ova regija je idealna za posetu tokom cele godine: skijanje na belim vrhovima, opuštanje na plažama i uživanje u gastronomskom nasleđu samo su neke od zanimljivosti koje su nas čekale i koje smo okusili tokom ovog putovanja.
Foto: Ivana Kovaèeviæ
Trst i danas svojom strogom arhitekturom osvaja srca svih posetilaca, dok su Udine grad sa trgovima venecijanskog šarma i drevnim građevinama. Palmanova je, pak, savršen primer utvrđenog grada, dok su Dolomiti i Alpi među omiljenim destinacijama za ljubitelje zimskih sportova, u kojima ćemo i mi uživati.
Prvo posećujemo Trst, jedan od najposebnijih umetničkih gradova u Italiji. Grad jedinstvenog šarma i karaktera. Različite populacije su se u njemu ukrštale i ostavljale svoje tragove u elegantnim i istorijskim remek-delima, od umetničkih do arhitektonskih, širom grada.
Sreću koju sam doživela posle tri godine neodlaženja u Italiju mislim da bi jedino moj kolega Đ. razumeo.
Foto: Ivana Kovaèeviæ
Obilazak Trsta smo kao i uvek počeli na veličanstvenom trgu koji gleda na zaliv. To je jedan od najvećih evropskih trgova koji su na moru. Na trgu se nalaze različite građevine, uključujući i Fontanu četiri kontinenta.
Trst nisu samo spomenici, crkve, muzeji i palate. Njegovi istorijski slavni kafići takođe zaslužuju posetu. Oni su pravi simboli tršćanske strasti za kafom. Trst je umetnički grad koji danas živi kao i ranije, i zato smo u njemu intenzivno uživali kao i svaki put do sada. Imali smo sreće da tokom našeg boravka u njemu sunce neprestano sija pa je užitak bio potpun.
Foto: Ivana Kovaèeviæ
Palmanova je sledeća na našem putu. Nažalost, nemoguće je slikati ovaj grad (osim iz vazduha) i dočarati ga preko fotografija.
Tvrđava sadrži urbani centar zatvoren u tri koncentrična zida koji tako Palmanovi daju karakterističan oblik zvezde sa devet tačaka (zvezdana tvrđava). Venecijanska odbrambena dela predstavljaju izuzetno svedočanstvo o vojnoj kulturi koja je evoluirala na teritoriji Republike Venecije u 16. i 17. veku. Dok smo bili u poseti ovom gradiću, kiša je neprestalno padala, ali i pored toga, ovo mesto nam se svidelo i veoma nas prijatno iznenadilo.

Ako želite da se otrgnete od poznatih italijanskih turističkih zamki, onda bi Udine trebalo da budu vaša prava luka. Naša je svakako bila. Udine su elegantan i otvoren grad, sa mnogo prelepih zgrada u gotičko-venecijanskom stilu. Univerzitetski grad, koji je veoma cenjen zbog svojih kulturnih i naučnih centara. Pod vladavinom Rimljana, a potom i Mlečana, postao je glavni ekonomski i trgovački centar u srednjem veku. Većina njegovih istorijskih spomenika datira iz tog doba.
Foto: Ivana Kovaèeviæ
Pjaca San Đakomo (Piazza San Giacomo) je široki otvoreni trg i čini srce centra grada. Uokviren šarenim zgradama u venecijanskom stilu, sa kaldrmom, pravo je mesto za početak obilaska grada. Kafa u bilo kom od brojnih kafića koji su okrenuti ka trgu donosi čarobne momente, a uspon prema zamku – koji se nalazi na vrhu brda iznad grada – prelep je sam po sebi.
Najlepši deo grada Pjaca dela liberta (Piazza della Liberta) sastoji se od dve izuzetno jedinstvene zgrade: Lođa del Lionelo (Loggia del Lionello) i Portikato di San Đovani (Porticato di San Giovanni). Ove dve zgrade su arhitektonski zapanjujuće iz svakog ugla, a naročito Lođa del Lionelo, čiji mermerni stubovi bacaju svetlost i senku preko blistavih pločica.
Foto: Ivana Kovaèeviæ
Modernije ulice koje okružuju istorijsko jezgro su dobro raspoređene i prošarane drvećem i lepim, dobro održavanim parkovima.
Udine su divan italijanski grad van utabanih turističkih staza. Mi smo, pukom slučajnošću, neplanirano završili u njemu. Iskreno se nadam da vam je ovaj naš doživljaj dao podstrek da obiđete ovaj grad, kao i neke ideje kako da provedete vreme u njemu.
Foto: Ivana Kovaèeviæ
Iz Udina smo krenuli kasno po podne, pogled nam se pružao na ceo lanac Julijskih Alpa prema kojima vozimo, a ovaj predeo se može pohvaliti mnogim pejzažima, kao stvorenim za razglednice. Ukratko rečeno, to je bajkovit predeo.

Preuzeto sa bloga: www.mojeputovanje.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: