450 dinara čaj, isto toliko ceđena pomorandža, turisti: "Mi to ne moramo da platimo, ali..."

Kopaonik važi za najpopularniju, a ujedno najskuplju destinaciju za zimovanje u Srbiji. Ugostitelji mahom cene pravdaju činjenicom da se na ovoj planini najviše zaradi tokom zimske sezone i da se tokom ostatka godine praktično živi od onoga što je tada zarađeno. Međutim, šta o tome misle turisti? Jesu li voljni da nastave da dolaze i narednih sezona, iako je rast cena evidentan iz godine u godinu?

Izvor: Milana Petkoviæ

Utorak, 01.03.2022.

14:36

450 dinara čaj, isto toliko ceđena pomorandža, turisti:
Foto: Privatna arhiva

Ekipa portala B92.net je obišla kafiće na Kopaoniku i porazgovarala sa turistima o tome kako im se čini usluga u poređenju sa cenom, kao i da li im je zaista problem to što je sve skuplje nego kod kuće, jer ova planina bez obzira na epitet "skupe" vrvi od skijaša.

"Negativne strane Kopaonika jesu upravo cene usluga i robe, koje su iz godine u godinu sve skuplje, gostoprimstvo ugostiteljskih radnika je po mom mišljenju na niskom nivou, zatim prohodnost puteva i dostupnost parkinga nisu u skladu sa brojem posetilaca na planini", priča nam Isidora Živojinović, koja ističe i da su na stazama gužve konstantne, te to utiče na nezadovoljstvo turista.

Ipak, Kopaonik ima nešto što nijedna druga planina u Srbiji nema, pa turisti ostaju pri svome da za ovu planinu nema odgovarajuće zamene, makar što se skijanja i ostalih zimskih sportova tiče.

"Koliko god važilo sve ovo što sam vam ispričala, Kopaonik je jedina planina u Srbiji sa većim brojem skijaških staza na nadmorskoj visini od 2.000 metara i to je najveći razlog zašto se turisti koji skijaju vraćaju iznova i iznova", zaključuje Isidora.
Foto: Privatna arhiva
Stefan, kojeg smo sreli u jednom od kafića uz skijašku stazu, kaže kako uprkos čajevima od 450 dinara, ceđenim sokovima od 400 i pivu koje se naplaćuje i do 500, nema razloga da baš toliko potrošite, jer su ove neopravdano visoke cene uglavnom u restoranima koji se nalaze u okviru luksuznijih hotela, dok na samoj stazi možete da prođete i jeftinije.

"Ako vam ne odgovara cena, nemojte da kupujete. Visokom cenom se ne plaća proizvod, jer smo svi donekle svesni koliko on zaista košta ugostitelja, već plaćate da budete viđeni. Među turistima se zna koji lokali su takvi, a apsolutno nisu povezani sa lokacijom, već sa tim na kakvom je glasu određeno mesto. U centru Kopaonika možete da popijete kafu, sok i pojedete palačinku za najviše 600 dinara, ali u tim kafićima nećete sresti pozere u skupoj opremi koje sneg nije video i koji su došli tu da se fotografišu", priča nam on.
Foto: Privatna arhiva
Koliko je Stefanovo viđenje opravdano, odlučili smo da proverimo, pa smo obišli kafiće uz samu skijašku stazu na Kopaoniku i ovo je cenovnik jednog od njih, a na njemu su prosečne cene pića na skijalištu.
Foto: Privatna arhiva
Činjenica je da, na primer, kafu možete kupiti po istoj ceni kao i u Beogradu, dok su sokovi i do 50 dinara skuplji, a najveće iznenađenje je zapravo cena piva, koje je skuplje za čak 100 dinara od beogradske prosečne cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: