Opasna avantura u lepoj Južnoj Africi: Hranila morževe, ronila sa ajkulama, spavala u getu

Hrvatica Patricija Lacković opisala je svoje iskustvo posete Južnoafričkoj Republici, nakon što je neplanirano kupila jeftine avionske karte do Johanezburga.

Izvor: regionalni.com

Sreda, 09.02.2022.

10:14

Opasna avantura u lepoj Južnoj Africi: Hranila morževe, ronila sa ajkulama, spavala u getu
Foto: Profimedia

Na put je krenula sama, ali joj se nekoliko prijateljica pridružilo nakon tri dana u Kejpatunu.

Opasno


Sve do samog polaska slušala sam razne komentare: da sam luda, neka odustanem, da je nesigurno i opasno, ili pak da se neću vratiti. Nisam se previše obazirala, ali kada sam počela da istražujem i planiram svoje putovanje, shvatila sam da je internet prepun negativnih stvari o toj državi – jako opasno, kriminal, ubistva, otmice, pljačke, ma sve najgore.

Ipak, naišla sam i na nekoliko pozitivnih iskustava i odlučila da verujem da će sve biti u redu.

Krenula sam sama u tu avanturu, a koliko je situacija ozbiljna shvatila sam čim vozač Ubera nije hteo da me ostavi u četvrti gde je bio moj smeštaj (Couchsurfing host). Kao, preopasno je, ovo je geto četvrt! Videla sam da svi imaju ograde, bodljikave žice, katance, a tek kad je čovek došao pred mene i vozač se uverio da sam na sigurnom, tek tad je otišao.
Foto: Profimedia
Sama u Johanezburgu

Bila sam smeštena kod lokalca i on mi je rekao da nije tako strašno, ali da treba biti na oprezu! Nikako ne smem da budem napolju kad padne mrak jer to znači da tražim nevolju. Za strance javni prevoz navodno nije siguran i preporučljivo je koristiti Uber. To sam i radila.

Posećivala sam turističke atrakcije i prva lokacija bila je Muzej aparthejda. Za ulazak u Muzej dobijete ulaznicu na kojoj vam piše jeste li crnac ili belac i onda su različiti ulazi i različit tok obilaska celoga kompleksa, zavisno od te ulaznice. Muzej je priča za sebe; potresan, moderan, veliki, ima se šta videti.

Posetila sam još Constitution Hill, danas takođe potresan muzej, a nekad zatvor u kome su između ostalih bili zatočeni i Mahatma Gandi i Nelson Mandela. Zanimljiv kompleks i na mahove te prođe neka jeza.
Foto: Profimedia
Upoznala sam prijateljicu svog domaćina, koja me povela u obilazak belačke četvrti Sandton, Trga Nelsona Mandele i najviše zgrade u Africi – Karlton centra (Top of Africa).

Dva nobelovca

Domaćin me vodio u četvrt Soveto i posetila sam rodnu kuću Nelsona Mandele, a u istoj ulici je rođen i Dezmond Tutu, što je čini jedinom ulicom na svetu u kojoj su rođena dva nobelovca.

Pošto je njihov najpoznatiji safari park Kruger daleko i nisam imala kako do tamo, odlučila sam se za alternativu i otišla u "Lions & Safari" park. Bio je to moj prvi safari, a i nezaboravno iskustvo zbog interakcije s bebama lavićima.
Foto: Profimedia
Letela sam zatim za Kejptaun, malo istraživala grad sama, a zatim su stigle i prijateljice. Posetile smo centar grada i pitoresknu četvrt Bo-Kaap. Otišle smo na turu do Rta dobre nade, koji se često (i pogrešno) spominje kao najjužnija tačka Afrike, iako je to zapravo Rt Agulhas, zatim do plaže Bulders, gde smo gledale pingvine, na usputnim stajanjima hranile morževe, divile se prirodnim lepotama. Posetile smo i botanički vrt Kirstenboš.

Sa ajkulama

Takođe smo odlučile da budemo hrabre i otišle smo na ronjenje sa ajkulama. Bilo je to posebno iskustvo! Nije ti baš svejedno kad ajkula prodrma kavez i prođe nekoliko centimetara od tebe. Na kraju smo se počastile i afričkim frizurama, a poslednjeg dana planinarile i uživale u zaista fenomenalnim panoramama na Kejptaunu.

Bile smo na oprezu i sve je bilo super, sve do poslednjeg dana, kad je cimerka iz hostela pokušala da nas pokrade. Srećom, prijateljica je shvatila da joj nedostaju stvari, a kad smo s vlasnikom hostela dogovorili da cura otvori svoj ranac, ostala sam začuđena jer nisam ni shvatila da su i neke moje stvari završile kod nje. Uspele smo na kraju da svaka dobije svoje stvari nazad i naša afrička avantura tu završava.

Bilo je to jedno neprocenjivo iskustvo i putovanje koje ću dugo pamtiti. Drago mi je što nisam odustala, nego slušala sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: