Tradicionalni slovački specijalitet: Na svadbama se služi u ponoć, leči mamurluk

Kapustnica je tradicionalni slovački specijalitet, koji je sastavni deo svih slavlja.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2022.

14:57

Tradicionalni slovački specijalitet: Na svadbama se služi u ponoć, leči mamurluk
Foto: Profimedia

Kupus ima duboko uporište u slovačkoj kulturi, koje datira nekoliko vekova unazad. Kultura kupusa je bila značajan deo života Slovaka.

Oni se ponose uzgojem kupusa i očuvanjem njegove tradicije, kao i održavanjem svečanosti i prijateljskih takmičenja u njegovu čast.

Ljubav prema ovom povrću se naravno može videti i u slovačkoj kuhinji, koja sadrži stotinu recepata sa kupusom i kiselim kupusom. Ipak, jedno jelo se posebno izdvaja.

Uz 754 stepenika do vrha - Dvorac Orava u Slovačkoj FOTO

Ukoliko nekada posetite Slovačku, ne zaboravite da probate kapustnicu, tradicionalnu čorbu od kiselog kupusa.

Jedna od omiljenih slovačkih čorbi asocira na brojne vesele trenutke. Pre svega, kapustnica je poznata kao božićna čorba, pa je obavezna na meniju tokom božićnih, ali i novogodišnjih praznika.

Zemlja dvoraca, pećina i prirode koja oduzima dah

Kada se priprema za Božić, sprema se bez mesa, dok mrsna varijanta podrazumeva i kajmak, suvo meso, kobasice, a mogu se uključiti i pečurke i suve šljive.

Ova lekovita čorba se na svadbama često služi u ponoć, a mnogi Slovaci tvrde da je ovo jelo odlično za lečenje mamurluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: