Ugovor o putovanju - na šta treba obratiti pažnju?

Pandemija koronavirusa najviše je od svih sektora pogodila turizam. Zbog različitih uslova i zabrane putovanja brojni putnici nisu iskoristili svoje aranžmane, pa mnogi smatraju da su upravo turisti ti koji su na kraju najviše oštećeni, jer im je novac faktički ostao zarobljen.

Izvor: Biznis.rs

Četvrtak, 27.01.2022.

13:52

Ugovor o putovanju - na šta treba obratiti pažnju?
Foto: Shutterstock/Friends Stock

Kako bi se putnici ubuduće zaštitili od ovakvih i sličnih situacija, novi Zakon o zaštiti potrošača, čija primena je počela 20. decembra prošle godine, doneo je niz odredbi koje znatno olakšavaju zaštitu turista.

Novi Zakon o zaštiti potrošača doneo je niz odredbi koje su novina u odnosu na prethodni zakon, a koje imaju cilj da znatno olakšaju zaštitu putnika u slučaju da se desi otkazivanje aranžmana ili da dođe do raskida ugovora od strane agencije. Dakle, postoji čitav niz novih odredbi koje se tiču prvenstveno predugovornog obaveštavanja”, kaže pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) Mladen Alfirović.

Tri načina da se naplatite kad agencija "zatvori vrata" - ali možda nećete dobiti ceo iznos

U zakonu je precizirano šta tačno sve treba da sadrži ugovor o putovanju i koje sve garancije organizator putovanja mora da obezbedi u praksi da bi mogao da posluje, pa je samim tim znatno veći stepen zaštite kada je u pitanju ova oblast.

"U zakonu je jasno definisano da je organizator dužan da ima garanciju usled insolventnosti kojom se posebno obezbeđuju troškovi i smeštaj, ishrana i povratak putnika sa putovanja, kao i sva potraživanja putnika. I pored garancije za insolventnost organizator je dužan da ima i garanciju za naknadu štete, kojom se obezbeđuje naknada štete putniku u slučaju neispunjenja, delimičnog ispunjenja ili neuredne obaveze organizatora putovanja u skladu sa zakonom kojim se uređuje turizam”, navodi pravni savetnik NOPS-a.

Kako objašnjava, organizator ima obavezu da prilikom svakog ugovora putniku preda i garanciju putovanja u pisanoj formi. U slučaju da to ne učini, prema novom Zakonu o zaštiti potrošača, putnik može da odustane od putovanja, a organizator je dužan da izvrši povraćaj novca u punom iznosu.

Agencija zatvorila vrata, putnici bez aranžmana? "Platila sam 1.200 evra, nisu rekli ništa"

Garancija putovanja ušla je i u Zakon o zaštiti potrošača jer je to način da putnici budu sigurni da će prilikom sklapanja aranžmana u slučaju neispunjenja obaveza od strane agencije biti u mogućnosti da se obeštete i da im novac bude isplaćen”, ističe Alfirović i dodaje da je i u Zakonu o turizmu svaki organizator morao da ima garanciju u vidu polise osiguranja.

"Sada je to samo ušlo i u Zakon o zaštiti potrošača i dodatno je definisano, kao i brojna druga prava putnika, pa su desetine stranica u novom zakonu posvećene baš oblasti turizma", zaključuje naš sagovornik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: