Ne rade muzeji, galerije, kafići, ali... Amsterdam je i pod karantinom dobra odluka FOTO

Ako ste mislili da je loše odlučiti se na put u zemlju u kojoj vlada karantin i zatvoreno je apsolutno sve osim marketa, apoteka, frizera i u slučaju Amsterdama, javnih kuća, pokušaćemo da vas razuverimo. Mi smo mislili isto – dok nismo bili praktično prinuđeni na odlazak.

Izvor: Milana Petkoviæ

Sreda, 26.01.2022.

14:17

Ne rade muzeji, galerije, kafići, ali... Amsterdam je i pod karantinom dobra odluka FOTO
Foto: Milana Petkoviæ/B92.net

Verovatno vam je prvo pitanje – "kako prinuđeni?" Uzeli smo avionske karte dva meseca unapred, pre zatvaranja jer su bile na sniženju, i pošto let nije odložen, nije nam se dalo da ih zamenimo. Rešili smo da se stavimo u rizik od mogućnosti da nam bude dosadno i ipak smo se ukrcali na let. Odluka se ispostavila kao ispravna i bilo je sve osim monotono i nesadržajno.

Prvo, kako uopšte ući u zemlju s obzirom na tamošnju trenutnu situaciju? Bez obzira na vakcine koje ste primili, za ulazak u Holandiju vam je potreban negativan antigenski test ne stariji od 24 sata ili PCR. Ako se odlučite na antigenski, preporučujemo da ga uradite neposredno pred let na aerodromu, jer je gotov za 20 minuta do pola sata, a nećete morati da razmišljate hoće li biti važeći jer let na primer kasni, pa nešto kasnije nego što je planirano ulazite u zemlju.

Dobra stvar kod karantinskog izdanja Amsterdama je da je turista mnogo manje, pa grad možete mnogo bolje i temeljnije da obiđete jer nema gužve, peške ili biciklom, kako god vam volja. Osim toga, zbog manjka turista, svi hoteli su snizili cene smeštaja, a poznato je da je u Amsterdamu smeštaj u hotelima papreno skup i da se ljudi mahom odlučuju na Airbnb opciju.
Foto: Milana Petkoviæ/B92.net
Mi smo uspeli da nađemo smeštaj u hotelu sa četiri zvezdice koji se nalazi odmah iza Olimpijskog stadiona i izuzetno je dobro povezan sa ostatkom grada, a tri noćenja smo platili svega 140 evra za dve osobe. Hotel ima spa-centar na otvorenom koji je uključen u cenu noćenja, pa se u toploj kupki opuštate napolju, dok gledate u jedan od čuvenih gradskih kanala koji protiče odmah ispod vas. Samo taj doživljaj je bio vredan našeg dolaska.
Foto: Milana Petkoviæ/B92.net
Što se džeparca tiče, čak i u normalnim uslovima kada rade sve turističke atrakcije Amsterdama, sasvim vam je dovoljno 300 do 350 evra po osobi za produžen vikend tamo ako niste ljubitelji fensi restorana ili šopinga na putovanjima. Čak će vam i ostati viška novca koji ćete vratiti kući bez štednje – ipak na putovanju uvek opuštenije trošimo.

Gde god putovali, naša preporuka je da isprobate svu dostupnu uličnu hranu destinacije, jer su to tradicionalne opcije obroka koje svakodnevno jedu i stanovnici mesta u kojem se nalazite. U Amsterdamu su to vafli koji su bez premca, palačinke, pomfrit koji se umače u nešto drugačije umake nego kod nas i većinom su na bazi majoneza, različite vrste kobasica...Sve to nam je tri dana bila osnova ishrane i prirodno – ugojićete se (prijateljsko upozorenje). Što se cena hrane tiče, visoka je i morate biti spremni da za dva vafla i dve flašice vode odvojite 18 evra, što zvuči šokantno, ali to je posledica tamošnjeg visokog životnog standarda.
Foto: Milana Petkoviæ/B92.net
Najveće zadovoljstvo u Amsterdamu je zapravo komunikacija s ljudima koji su toliko kulturni i srdačni da vam garantujemo da za vreme boravka tamo nećete naići na namršteno lice i osobu koja neće želeti da vam pomogne, uputi vas i objasni vam sve što je potrebno. Čak i u prevozu zatičete ljude koji razgovaraju jedni sa drugima, iako se ne poznaju, jer su im ti usputni razgovori praktično deo mentaliteta.

"Ja to radim da bi mi brže prošla vožnja, ali uvek ćaskam sa nepoznatim ljudima i u prolazu na ulici", rekla nam je jedna devojka koju smo upoznali u autobusu, koja je bila vidno začuđena našom konstatacijom da retko boravimo u sredini gde je baš toliko lako stupiti u kontakt sa ljudima, iako smo iz Srbije, gde su svi srdačni i otvoreni.

Inače, dnevna karta za gradski prevoz iznosi 8 evra, a kupuje se preko kartice sa automata koji se nalaze na stanicama, pa ostavite nešto novca na karticama za to jer ne postoji način da kartu za prevoz platite gotovinom.
Foto: Milana Petkoviæ/B92.net
Upoznali smo mnogo Holanđana jer se i nama svidelo da ćaskamo sa svima, pa smo mnoge korisne stvari saznali od samih meštana.

Meštani su nas i uputili na pijacu koja je mnogo drugačija od onih u ostatku Evrope jer se na njoj priprema hrana koju jedete "u bašti" koja je u sklopu tezgi.
Foto: Milana Petkoviæ/B92.net
Meštani su nas uputili i u kofi-šopove u kojima možete da probate najbolje kombinacije trave sa sve preporukama za najkvalitetniju – ako vas to uopšte privlači.
Foto: Milana Petkoviæ/B92.net
Ta neposredna komunikacija je učinila boravak u Amsterdamu još boljim, a grad smo umesto kroz muzeje, upoznali kroz meštane, što se ispostavilo kao najbolja perspektiva koju kao turista možete da steknete. Za tri dana smo se snalazili kroz grad kao da smo odande jer su nas isprva svuda vodili Holanđani, a posle smo kao da smo "domaći", mi upućivali druge turiste na željena mesta.
Foto: Milana Petkoviæ/B92.net
Obišli smo sve lokalitete: četvrt sa muzejima, kinesku četvrt, oblast crvenih fenjera, jevrejski deo grada, kuću Ane Frank, jedino što nigde nismo mogli da uđemo i to nam je ostalo kao zadatak za sledeću posetu.
Foto: Milana Petkoviæ/B92.net
U Amsterdamu možete da doživite samo pozitivna iznenađenja jer se radi o gradu u kojem žive visoko ekološko osvešćeni ljudi, pa su na svakom koraku (bez preterivanja) kante za reciklažu, uređaji na kojima se pune električni automobili jer Holanđani mahom njih voze ako nisu na biciklima, a na ulicama ne možete da nađete ni opušak jer mnogo drže do čiste i zdrave okoline. Jedino što može neprijatno da vas iznenadi jesu žene koje se bave prostitucijom koje sede doslovno u izlozima čekajući da ih mušterije primete i zatraže uslugu. Ipak, posle početnog šoka, i to vam postane normalno.
Foto: Milana Petkoviæ/B92.net
Jedva čekamo da se vratimo u ovaj grad i to ćemo definitivno uraditi više od jednog puta!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: