Crnogorci su ovde bili prvi stanovnici, a sada je sedište Arhijerejskog namesništva crnogorskog

Na zapadu Srbije u okviru Eparhije žičke nalazi se Arhijerejsko namesništvo crnogorsko sa sedištem u Kosjeriću. Mnogi su se zapitali zašto baš ovakav naziv, ali odgovor se krije upravo u samom nastanku ove opštine Zlatiborskog okruga. Razlog naziva "crnogorsko" je spomen na poreklo stanovništva ovog kraja.

Izvor: B92

Subota, 04.12.2021.

18:38

Crnogorci su ovde bili prvi stanovnici, a sada je sedište Arhijerejskog namesništva crnogorskog
Foto:RINA/Privatna arhiva

Smatra se da je Antonije Kosijer koji je iz Crne Gore na ovo područje došao sa suprugom i svoja tri sina, jedan od prvih stanovnika. Zatim su, kako se navodi u pojedinim dokumentima, došli Jovan Baranin iz sela Bare i njegova sestra sa sedam sinova, a kasnije su pristigli i doseljinici iz sela Divci kod Kolašina.

Po Antonu Kosijeru upravo je Kosjerić i dobio ime.

"Arhijerejsko namesništvo crnogorsko sa sedištem u Kosjeriću obuhvata šest parohija i pet crkvenih opština. Tu se nalazi i po mnogo čemu posebna crkva brvnara posvećena Svetom Đorđu u selu Seča Reka, za koju se smatra da je podignuta još u 15. veku. Turci su je palili u nekoliko navrata, a pretpostavlja se da je nakon paljenja crkva već 1809. godine obnavljana, a da je 1812. dobila današnji izgled", kažu za RINU u Turističkoj organizaciji Kosjerić.

Crkva Svetog Đorđa u Sečoj Reci proglašena je spomenikom kulture od velikog značaja, gradili su je čuveni Osaćani, a za razliku od drugih crkava brvnara ona ima poprilično razvijen enterijer.
Foto:RINA/Privatna arhiva
Crkva poseduje vrednu riznicu sa brojnim dragocenostima, u kojoj je jedan od najstarijih predmeta srebrni putir darivan crkvi iste godine kada je ona i podignuta. Ono po čemu je ova stara bogomolja takođe specifična jesu spomenici krajputaši koji se nalaze u porti crkve. Oni su podignuti nastradalima u ratovima između 1912. i 1918. godine.

"Ove spomenike podigle su porodice onih koji se iz ratova nikada nisu vratili kućama. Karakteristični su po tome što na njima nema prikaza vojnika-ratnika sa oružjem što je najčešći slučaj u većini primera podizanja krajputaša. Oni su ovde ukrašeni živim bojama i pored uklesanog teksta, stilizovanog krsta, samo poneki je ukrašen floralnim motivima. Visoki su oko metar. Zajedno sa Crkvom Svetog Đorđa predstvljaju istorijsku celinu i vrlo često putnici namernici dolaze da ih obiđu", rekli su u Turističkoj organizaciji ove opštine.

Selo Seča Reka od Kosjerića je udaljeno oko devet kilometara, a od Beogarad oko 160. Ušuškano je u prelepoj prirodi i smatra se pionirom u razvoju seoskog turizma u Srbiji.

Broji oko 1100 stanovnika u 332 domaćinstva i dobitnik je nagrade Turistički cvet pre nekoliko godina. Kroz selo protiče reka Sečica, koja je bogata ribom, pastrmkom potočarom. Okružena je planinskim predelima sa brojnim izletištima i lovnim terenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: