Beograd je "cool" dečak, a Novi Sad tinejdžer sa stavom: Kako uticajni magazin vidi Srbiju

Američki časopis o putovanjima Condé Nast Traveler objavio je listu najboljih mesta za posetu u 2022. godinu, a među njima se našla i naša zemlja.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2021.

14:17

Beograd je
Foto: Shutterstock/hdesislava

Kako kažu, u odabiru destinacija su presudnu ulogu imali hrana i piće, istorijska mesta, kao i mogućnost uživanja i istraživanja na otvorenom.

"Od raspada SFRJ Jugoslavije pre 30 godina, mnoge njene konstitutivne države (Hrvatska, Slovenija, Crna Gora) su se pojavile kao glavna turistička središta. Ipak, Srbija je bila u pozadini - do sada. Beograd je stekao reputaciju kulinarske destinacije, a Mišelinov vodič će uskoro dodeliti zvezde gradu, slaveći njegovu kuhinju koja je spoj istoka i zapada i u kojoj se ogledaju grčki, turski i centralnoevropski uticaji", piše o Srbiji Condé Nast Traveler Američki dodavši da su srpska vina, sirevi i drugi delikatesi među najboljima u Evropi.

Glavni grad bogat noćnim životom se često poredi sa Berlinom 1990-ih, a njegovu "ličnost" su uporedili sa ličnošću kul deteta koja će dobiti luksuznu nadgradnju naredne godine.

"Otvaranjem hotela koji će biti smešten u okviru tornja od 42 sprata i koji će biti najveći neboder na Balkanu van Istanbula, a postaće središte nove urbane četvrti Beograda na vodi, vredne tri milijarde dolara, koji predstavlja skup blistavih nebodera i zelenih površina", navodi se u tekstu.

Međutim, nije im promakao ni Novi Sad - jedna od tri evropske prestonice kulture za 2022. godinu i jedan od prvih gradova van EU kome je ukazana ova čast.

"Progresivni centar muzike, umetnosti i književnosti smešten duž reke Dunav, Novi Sad priprema nekoliko novih mesta: bivša fabrika testenina, fabrika za farbanje svile i dvorac iz 1890-ih su pretvoreni u galerije savremene umetnosti i prostori za performanse koji će biti domaćini događaja i izložbi tokom cele godine", navode u tekstu.

Pored Srbije, na listi od 22 mesta koje treba posetiti naredne godine našli su se i Istanbul, London, Uzbekistan, Sicilija, Singapur, Malta, Birmingen, Balearska ostrva, Trondelag, Panama, Zapadna Virdžinija, Zelenortska ostrva, Velika jezera, Rapa Nui, Kjušu, Gabon, Honduras, Panama, Alberta, Čarlston, Keretaro,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: