Rupea: Legenda o skrivenom zlatu i Trajanovim "kozijim ušima"

Jedan od najlepših srednjovekovnih zamkova u Rumuniji, tvrđava Rupea nalazi se u istoimenom gradu starom više od 2.000 godina, na granici okruga Brašov i Mureš

Izvor: TU Magazin

Utorak, 30.11.2021.

21:17

Rupea: Legenda o skrivenom zlatu i Trajanovim
Foto: Shutterstock/Gaspar Janos

Naziv drevnog grada i kamenog utvrđenja koje je vekovima odolevalo brojnim vojskama i predstavljalo jedinstveno utočište za žitelje susednih brda i dolina, potiče od latinske reči „rupes“ što, pogađate, znači kamen ili stena

Tvrđava Rupea je poznata kao poslednje utočište čuvenog dačanskog kralja Decebala, čiji lik se nalazi na najvećoj klesanoj skulpturi u Evropi, kamenoj glavi koja nas posmatra sa rumunske strane Đerdapske klisure, nasuprot Trajanovoj tabli na našoj. Upravo taj Trajan, rimski imperator je i odgovoran za Decebalovu smrt, jer ga je nakon mnogih ratova porazio i naterao da se, kako legenda kaže, povuče u Tvrđavu Rupea i tu nakon što je napravio gozbu i sakrio svoje zlato, oduzme sebi život.
Prvi pisani podaci spominju Tvrđavu 1324. godine, a najveći značaj je imala u 17. veku kao centar života okolne zajednice. U njoj je bila smeštena trgovina, crkva, fontana, pijaca i sve drugo što je bilo potrebno tadašnjem življu. Nakon toga dokumentacija svedoči o njenim bezbrojnim rušenjima, da bi bila potpuno napuštena krajem 18. veka. Ipak, najveća opasnost joj je pretila u komunističko vreme, kada su planirali da je skroz demoliraju i da iskoriste kamenje za izgradnju kuća. Na svu sreću, to se nije dogodilo, pa je nakon demokratskih promena u Rumuniji obnovljena i sada je glavna atrakcija za turiste koji dolaze u ovu oblast.

Tvrđava Rupea ima oblik puža, a neke kule su sačuvane do danas. Kula kapija je imala odbrambenu ulogu i ispred nje se nalazio kanal pun vrelog ulja. Kula skladište je služila kao magacin za hranu i u njoj se i danas mogu videti kuke na kojima su visile pršute. U Stražarskoj kuli su živeli glavni stražar i vojnici, a Glavna kula je bila najveća i imala čak 100 kamenih soba. Ispred nje je napravljen bunar dubok 50 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: