Dva balkanska grada među 16 najboljih koje treba posetiti 2022. godine

Magazin "Time Out" je objavio listu od 16 najboljih gradova za odmor u Evropi za narednu godinu

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2021.

19:32

Dva balkanska grada među 16 najboljih koje treba posetiti 2022. godine
Foto: Shutterstock/Georgios Tsichlis

Iako nam trenutna situacija s pandemijom dosta remeti planove na više nivoa, pa i po pitanju putovanja, nadamo se da ćemo sledeće godine moći da posetimo neki od ovih gradova.

Time Out je rangirao 16 najboljih gradova za kraći odmor u Evropi za 2022. godinu, a ove destinacije su se našle na listi zbog odlične hrane, kulture, noćnog života i duha koji neguju.

Dodaju da su prilikom odabira imali lokacije do kojih je moguće i lako doći busom ili vozom.

1. Arl (Francuska)


Grad u kojem je Vinsent van Gog završio seriju o legendarnim suncokretima 1880-ih godina, danas je to mesto na kojem se nalazi i najveća ulična pijaca u Provansi, a predstavlja i regionalnu prestonicu kulture za narednu godinu.

Prema Time Out-u, najzanimljive stvari u gradu uključuju Lumu, novu umetničku četvrt punu multimedijalnih izložbi i umetničkih instalacija, letnji festival fotografije The Rencontres d'Arles i umetnički centar Carrières de Lumières.

2. Brno (Češka)


Kako piše Time Out, Brno se pozicionirao kao postindustrijski centar nauke i tehnologije sa dobrom hranom i pićem.

3. Kaunas (Litvanija)

Ne postoji bolje vreme da posetite ovaj grad od naredne godine, budući da je Kaunas proglašem evropskom prestonicom kulture.

Ovaj grad će biti domaćin jednogodišnjeg programa i više od 1,000 događaja, uključujui izložbe Joko Ono, Vilijama Kentridža i Marine Abramović. Preporučuju da se obavezno posete i Muzej umetnosti M.K. Ciurlionis i bizarni Muzej đavola.

4. Odense (Danska)

Dom potpuno novog arhitektonskog čuda - Muzeja Hansa Kristijana Andersena, atrakcija koja oživljava priču o piscu bajke i svetovima koje je stvorio.

5. Ljubljana (Slovenija)

Raj za bicikliste, s obzirom da se naredne godine u Ljubljani održava Velo-City, samit posvećen biciklistima širom sveta,a onda i za ljubitelje džeza budući da se tokom leta održava Džez festival u julu.

Kako piše Time out, u restoranima se širom grada obroci prave od sveže ubranog povrća i proizvoda sa urbanih farmi.

6. Oslo (Norveška)


Posetioci će naredne godine moći da vide potpuno novi Munk muzej i svetski poznatu operu zajedno sa urbanom plažom Operastranda.

Za one koji ovaj grad budu posetili tokom leta i kasnije, moći će da vide dugoočekivani Nacionalni muzej, koji će poneti titulu najvećeg muzeaj u nordijskim zemljama.

7. Turku (Finska)

U pitanju je najstariji grad Finske i istorijska prestonica koja se često naziva Parizom Finske.

Kako piše TIme Out, Turku je vodeći grad u svetu održivog turizma, budući da se organizuju izleti električnim čamcima, izleti u prirodi i ture isprobanja hrane koje predstavljaju najbolje lokalne proizvode.

8. Valensija (Španija)


Valensija će naredne godine ponovo biti domaćin festivala u Las Faljasu, pa će proleće započeti lomačama, vatrometom, paradama i zabava. U Valensiji ne treba ni da propustite festival La Tomatinu, najveću bitku hranom (paradajzom) koja će se takođe vratiti u ovaj grad nakon dve godine.

9. Šefild (Velika Britanija)

Jedan od tri grada Velike Britanije na ovoj listi. U pitanju je najzeleniji grad Ujedinjenog kraljevstva, zahvaljujući 4,5 miliona drveća, 250 javnih parkova i 33,280 hektara nacionalnog parka.

10. Trikala (Grčka)

Trikala, u severozapadnoj Tesaliji je prvi zvanični pametni grad u Grčkoj.

11. Bihać (Bosna i Hercegovina)

Bihać se nalazi na obali magične reke Une, koju je Time Out opisao najleošom rekom Bosne i Hercegovine.

"Ovaj grad je savršen predah za ljubitelje prirode jer ima predivne poglede: trenutno možete da krenete na biciklističku turu od centra grada do ostataka tvrđave Sokolac, ili da uživate u Japodskim ostrvima i eko-selu Natura Art koja u jednakoj meri nude avanturu", piše TIme Out.

12. Liverpul (Velika Britanija)

"Sada je vreme da svako otkrije noćni život, bilo da se opredeli za noćni izlazak u klub "Baltički trougao" ili nešto veće poput muzičkog festivala Creamfileds ili Internacionalne nedelje BItlsa u avgustu" piše Time Out.

13. Roterdam (Holandija)


U ovom gradu treba istražiti njegove neverovatne muzeje umetnosti i arhitekture, kao i vrhunsku hranu i noćni život

14. Milano (Italija)

Naredne godine, Milano će biti domaćin brojnih manifestacija - čuvenog sajma nameštaja Salone del Mobile sa živim umetničkim instalacijama i muzičkih festivala. Ovaj grad na severu Italije takođe nastavlja da širi svoje parkove i biciklističke staze kako bi stvorio zelena pluća oko centra.

15. Frajburg (Nemačka)


Najsunčaniji i najtopliji nemački grad je takođe i kapija Švarcvalda i predstavlja pravi primer kako ruku pod ruku mogu da idu urbanizam i ekologija.

16. Ivernes (Škotska)

Ako odete u ovaj grad, nezaobilazne stavke koje morate videti u blizini su Loh Nes, zamak Urkvart i bojno polje Culloden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: