PCR test za samo 1 evro: Realnost ili prevara oglašivača?

Velika Britanija je nedavno uvela nova pravila koja se tiču putovanja, a na sajtu britanske vlade su se pojavili neuobičajeno jeftini PCR testovi. Putnici se pitaju da li je u pitanju prevara.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2021.

15:01

PCR test za samo 1 evro: Realnost ili prevara oglašivača?
Foto: Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Nova pravila putovanja za sve koji idu u Veliku Britaniju su stupila na snagu danas 30. novembra u četiri sata ujutru, a podrazumevaju da pre odlaska u ovu zemlju, putnici treba da rezervišu i plate PCR test.

Potrebno je da se rezerviše neki od ponuđenih PCR testova, koji se nalaze na sajtu britanske vlade, a koji će turisti uraditi drugog dana boravka u Velikoj Britaniji. Do tada će se nalaziti u samoizolaciji, a nakon što dobiju negativan PCR test, mogu slobodno da se kreću.

Prosečna cena testa je inače od 88,5 do 118 evra, a trenutno se na sajtu britanske vlade mogu naći i testovi po ceni od samo 1,12 evra. Putnici ne mogu da se ne zapitaju da li je ponuda previše dobra da bi bila istinita.

Većina je ubeđena da su dostupne jeftine opcije ishod "lažnog oglašavanja" laboratorija.

Kako trenutno stvari stoje, što je niža cena testa, to se laboratorija pojavljuje više na listi. Međutim, putnici su prijavili da je ove jeftine testove ili neverovatno teško ili nemoguće pronaći kada kliknu na veb-lokaciju određene kompanije.

Isto tako, neke od ovih jeftinijih opcija su bile u stvari ponude za "testiranje na licu mesta" širom Velike Britanije ili kada želite da kliknete na test, pa morate da ga preuzmete (kada naručite unapred, pokupite ceo komplet, pa uradite sami test), piše Juronjuz travel (Euronews Travel). Takođe, za mnoge od ovih testova, kod kojih se traži, PLF obrazac je dostupan jedino kada se test kupi. A svi putnici treba da unesu ovaj kôd u PLF obrazac, koji mora da bude popunjen 48 sati pre putovanja.

Sve ovo govori da su ove jeftine opcije zaista dostupne putnicima koji mogu da preuzmu test pre odlaska iz zemlje i da mogu da se koriste kada se vrate u Veliku Britaniju, što će reći da postoji mala verovatnoća da su ovi testovi dostupni bilo kome van zemlje.

Mnogi veb-sajtovi provajdera i upozoravaju kupce da ovi testovi nisu prikladni za ljude izvan Ujedinjenog Kraljevstva, ali tek kada kliknu kako bi rezervisali.

Neki provajderi takođe imaju na raspolaganju samo ograničen broj jeftinih testova. Dakle, kada kliknete na njihov sajt, zapravo ćete morati da platite mnogo višu cenu.

Prema informacija na veb-stranici britanske vlade, ove cene su samo vodič, a konačna cena može da bude drugačija od prikazane. Međutim, piše da su navedene cene za standardnu uslugu provajdera testova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: