Ima li Hrvatska najmanje more na svetu?

Tri mora u nizu Jadransko, Novigradsko i Karinsko prirodna je specifičnost jedinstvena na svetu. No, ova lepota nije tu oduvek.

Izvor: Morski.hr

Nedelja, 28.11.2021.

19:15

Ima li Hrvatska najmanje more na svetu?
Foto: Peter Polic/ Shutterstock

Nju dugujemo poslednjem ledenom dobu koje je podignulo nivo mora za čak 100 metara što je uzrokovalo potapanjem celog Velebitskog kanala i nastankom Novigradskog i Karinskog mora.

Novsko ždrilo nije useklo more jer pre 40 hiljada godina kad je nastalo mora ovde nije ni bilo. Kanjon je usekla reka Zrmanja koja je u praistoriji imala znatno veću snagu nego danas, piše HRT.

Novsko ždrilo koje spaja Jadransko s Novigradskim morem dugo je 4 kilometra, široko 400 metara s prosečnom dubinom od 30 metara. Stari crveni Maslenički most spajao je dve obale punih 30 godina od 1961.-1991., kada je srušen u Domovinskom ratu. Obnovljeni Novi-stari most u saobraćaj je pušten 2005. dug je 315 metara i 55 metara je iznad mora.

Večna je saobraćajna alternativa novom mostu, sastavnom delu autoputa, puštenom u saobraćaj 1997. Ovaj armiranobetonski most dug je 377 metara i gotovo dvostruko viši od crvenog mosta.

Nakon kratkog leta od Jadranskog na horizontu se otvara Novigradsko more, tako malo, a tako veliko s najvećom dubinom od 38 metara.

"Flora i fauna Novigradskog i Karinskog mora je specifična. Imamo nagle promene u tom moru, površinski sloj zbog velikog dotoka vode može biti sladak, leti ima normalan salinitet. Imamo snažne vetrove koji to more izmešaju", kaže Tomislav Šarić, sa Univerziteta u Zadru.

Ako ga probate, osetićete da je njegova slanoća znatno manja nego ona iz otvorenog mora. To je zasluga lepotice Zrmanje koja svojim tokom dugim 69 kilometara godišnje u Novigradsko more donese dva puta više vode nego što je njegova zapremina. Idealno za školjkaše i nadaleko poznatu novigradsku dagnju.

"Novigradskom moru su se divili i pre nas. Spiridon Brusina, poznati prirodnjak 1873. pisao je o Novigradskom moru da su onde najbolji školjkaši, najbolje dagnje koje je igde video", kaže Šarić.

Tradicija, kroz uzgoj, nastavlja se i danas. I dok neki u dagnjama uživaju sve više farmi na moru, mnogima su počele i smetati.

"Negodovanja koje se javljalo među ljudima nije posledica da li more može to da podnese ili ne, nego što njima vizuelno smeta da vide uzgajališta u moru", kaže Šarić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: