U humanitarnoj misiji: Mičel Džouns (27) krenuo pešice na put od 5.000 kilometara

Mičel Džouns (27) iz Portsmuta u Engleskoj će preći 5.000 kilometara do Iraka kako bi sakupio 10.000 funti za humanitarnu organizaciju koja pomaže deci iz područja zahvaćenim ratom. Za Srbiju je čuo zahvaljujući srpskim fudbalerima koji su igrali u Engleskoj. Za portal B92.net je otkrio kako izgleda njegova putanja i kako bira rutu, iz čega se sastoji jedan njegov dan, šta mu je do sada najteže palo, kao i koja je sledeća avantura koju planira.

Izvor: B92

Subota, 20.11.2021.

14:45

U humanitarnoj misiji: Mičel Džouns (27) krenuo pešice na put od 5.000 kilometara
Foto: Mièel Džouns/Privatna arhiva

Džouns je iz Portsmuta vozom stigao do francuskog grada Lil odakle je 1. septembra krenuo na put od skoro 5.000 kilometara.

Krajni cilj mu je Irak, a njegova misija je da skupi 10.000 funti za dobrotvornu organizaciju koja pomaže deci koja žive u zemljama koje su razorene ratom.

Ipak, ovo nije njegovo prvo dobrotvorno putovanje.

Prvo humanitarno putovanje

"Nedavno sam vozio bicikl iz Engleske do Volgograda u Rusiji i prešao 3.500 kilometara za 23 dana. To je bilo za dobrotvornu organizaciju koja sakuplja novac za obolele od kancera", kaže on.

"Prvi mesec je bio težak"

Na ovom, trenutnom dobrotvornom putu pešice po Evropi i Aziji, do sada je prepešačio Francusku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, a trenutno se nalazi u Srbiji.

Prvo pitanje koje smo mu postavili je potpuno logično nakon 1.800 pređenih kilometara: "Kako si?"

"Nakon tri meseca hodanja, konačno sam uveren u svoje sposobnosti. Prvi mesec je bio težak. Od početka kada sam s mukom prelazio 20 kilometara stigao sam do 45 kilometara koje prepešačim relativno lako. Imam dobru rutinu. Uključuje dosta srpskih peciva", kaže Mičel Džouns za B92.net

Već dve nedelje se nalazi u Srbiji.

Srbija: Gostoprimstvo i dobra hrana (i naravno pljeskavica)

Prvi put je u Srbiji, a za našu zemlju je znao po srpskim fudbalerima koji igraju u engleskim fudbalskim klubovima. Posebno je istakao Dejana Stefanovića koji je igrao u klubu iz njegovog rodnog grada Portsmuta.

Kako kaže s proputovanja po našoj zemlji nosi najlepše uspomene, a glavni utisak je gostroprimstvo. I dobra hrana, a ne krije da mu je omiljeno jelo pljeskavica.

"Prvi put sam u Srbiji i ono što ću pamtiti je gostoprimstvo svakoga koga sam sreo. Dobio sam mnogo hrane tokom boravka ovde, a neki ljudi su mi dozvolili da prenoćim kod njih ili čak da mi plate noćenje u hotelu", objašnjava Džouns i kaže da je na putu kroz našu zemlju prošao Suboticu, Bačku Topolu, Vrbas, Novi Sad, Beograd, Smederevsku Palanku, Jagodinu, Aleksinac, a trenutno se nalazi u Nišu.

"Moj plan je bio da pređem preko granice u Bugarsku, ali je granica zbog pandemije zatvorena tako da moram da smislim novi plan", kaže i otkriva da će morati preko Severne Makedonije i Grčke da stigne do Bugarske, a potom i Tursku i da nastavi do krajnjeg cilja.

99,9 odsto vremena hoda, a uveče čita

Kako kaže, hoda 99,9 odsto vremena i u proseku dnevno pređe između 30 i 40 kilometara. Tim tempom će zacrtanu putanju koja broji između 4.000 i 5.000 kilometara preći do februara. Za snalaženje i planiranje ruta koristi Gugl mape.

Interesovalo nas je kako izgleda njegov jedan prosečan dan na ovom putovanju.

"Dan na ovom putovanju je veoma jednostavan. Probudim se oko 6 ujutru, pojedem jednostavan doručak - kašu i kafu i onda počnem da hodam. Zastanem kod pekare da se okrepim. Kada počne da pada mrak potražim mesto da postavim šator, onda pojedem veliku porciju paste i čitam knjigu dok ne zaspim", rekao je i otkrio da je nedavno pročitao knjigu Hladnokrvno ubistvo Trumana Kapotea, a da trenutno čita Džordža Orvela - 1984

Najveći izazov

Čovek se na ovakvom putovanju suočava sa brojnim izazovima, a Džouns za B92.net otkriva šta mu je bilo najteže.

"Najteža stvar jeste bilo da prilagodim težinu svoje torbe. Teška je oko 17 kilograma kada sam potpuno opremljen vodom i hranom. U Austriji su temperature noću minus 4, pa je bilo neprijatno spavati u šatoru. Nedavno je postao problem što su dani sve kraći, što znači da svakodnevno žurim kako bih bio siguran da sam prešao dovoljno kilometara", kaže on.

Naredna avantura

Sledeća avantura - biciklom do Katra na Svetsko prvenstvo u fudbalu

"Nakon ovog puta ću odmoriti neko vreme i onda ću najverovatnije s prijateljem voziti bicikl od Engleske do Katra kako bismo gledali Svetsko prvenstvo u fudbalu, pa ćemo onda verovatno proći kroz Srbiju ponovo čemu se veoma radujem

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: