Foto: RINA
Foto: RINA

Propao i drugi Javni poziv za izradu projekta restauracije srednjovekovnog grada Mileševca

Podeli

Propao je i drugi javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju unutrašnjeg utvrđenja sa spoljnom kapijom srednjovekovnog grada Mileševca, koji je Turistička organizacija Prijepolja raspisala početkom avgusta.

Naime, projekat vredan 3,25 miliona dinara podrazumevao je izradu projektne dokumentacije za konzervatorsko-restauratorske radove na rekonstrukciji i sanaciji unutrašnjeg utvrđenja srednjovekovnog grada Mileševac sa spoljnom kapijom. Međutim, baš kao i u prvom pokušaju nije bilo zainteresovanih za ovaj posao.

Projektom je bilo neophodno predvideti, prema mišljenju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je dostavio uslove, geotehnička i arheološka istraživanja terena, uzorkovanje gradivnih materijala tvrđave, geodetska snimanja 3D skenerom i fotografska snimanja kompleksa.

Iz Turističke organizacije najavljuju, da će ponovo obnoviti javni poziv, ali će pre toga obaviti razgovor sa stručnjacima iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture koji su propisali stroge kriterijume.

Inače, sama tvrđava se nalazi na početku kanjona Mileševke, na vrhu litice su ostaci srednjovekovnog grada Mileševac, koji je jedan od niza utvrđenja u okolini Prijepolja iz prve polovine XIII veka. Od XVII veka kao ime trvđave se javlja ime Hisardžik od turske reči hisar, što znači tvrđava.

Okomita stena na kojoj je tvrđava podignuta, prirodno je sa tri strane zaštićena oštrim liticama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 788 idi na stranu