Izvor: B92

Legenda kaže da je srpsku planinu zbog nestvarne lepote za svoj dom birao čak i bog Tar, po kome je ona i dobila ime. Gde god zakoračite dočekaće vas spektakularni predeli, ali i putevi koji vode do velikog broja uređenih vidikovaca.

Najpoznatiji vidikovac, kako u Srbiji, tako i u svetu, svakako je Banjska stena, ali po svojoj lepoti rame uz rame sa njom stoji i vidikovac Sokolarica. Smešten je na oko 1500 metara udaljenosti od centra Sokoline, a sa njega se pruža veličanstven pogled.

"Sokolarica je možda i najlepši vidiokvac u Nacionalnom parku Tara, iako možda nije poznat kao ostali. Fascinantan pogled sa njega pruža se na kanjon reke Rače, oštre okolne stene, Crnjeskovo, Kaluđerske bare i Krstastu stenu. Nalazi se na 993 metra nadmorske visine i u zavisnosti od stepena oblačnosti, ovde ćete moći da uživate zaista u neverovatnim prizorima", rekao je za Rinu Miloš Lazić iz Bajine Bašte.

Foto: RINA

Do vidikovca Sokolarica možete stići pešice, ali ukoliko niste ljubitelj šetnje, onda čak i automobilom možete doći sve do vrha. Zbog povoljnog terena i karakteristika idealan je za planinare početnike. Put do Sokolarice obeležen je informativnim tablama, a kad stignete na odredište, čekaju vas klupica i zaštitna ograda, pa na miru možete da uživate u lepotama Nacionalnog parka Tara.

"Vidikovac Sokolarica smešten je na obodu naselja Sokolina, a reč je o lokalitetu sačinjenom od nekoliko manjih, povezanih, vidikovaca koji se nalaze naspram Crnjeskova i Račanske šljivovice, a iznad klisure Rače. Iako ime vidikovca to ne govori, na ovim liticama se gnezde suri orlovi", rekao je Ranko Milanović iz NP Tara.

Ukoliko se odlučite na šetnju ovim krajem, neretko možete sresti i šumsku divljač, što će upotpuniti vaše uživanje u netaknutoj prirodi planine Tare. Ova turistilčka destinacija preko leta bila je puna posetilaca iz Srbije i regiona, a nakon nekoliko godina pauze usled pandemije koronavirusa sada se beleži i porast broja stranih gostiju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.