Izvor: B92

Srbija je nedavno, prema podacima vodećeg svetskog pretraživača za putovanja KAYAK izabrana za najbolju "budget friendly road trip" destinaciju u Evropi odnosno našla se na prvom mestu kada su u pitanju lokacije koja idealno usklađuju cenu i kvalitet usluge koju pružaju. Ako razmišljate kako da provedete vikend, evo malo inspiracije koje lokacije možete da obiđete u našoj zemlji.

Uvek napominjemo koliko je važno da pre nego što počnemo da upoznajemo svet i čekiramo sve stavke sa "liste destinacija koje treba posetiti u životu" upoznamo našu zemlju. Srbija toliko toga ima da ponudi, a samo ako malo skrenete sa utabanog puta sačekaće vas skriveni raj.

Od pandemije pa naovamo, svet se suočava sa velikim promenama, a celokupna epidemiološka situacija, kao i rat u Ukrajini te inflacija utiču i te kako na turizam na globalnom, ali i lokalnom nivou.

"S obzirom da su, u poređenju sa drugim evropskim državama, cene goriva, rente automobila, smeštaja, parkinga i putarina u Srbiji i dalje na nižem nivou, ona je za strane turiste ocenjena kao budget friendly destinacija. Verujemo da su, osim tog finansijskog momenta, prepoznali i sve njene prirodne lepote i kulturno-istorijske spomenike. Sa druge strane, i naše višegodišnje iskustvo putovanja po Srbiji pokazalo je da i domaći turisti, čija je kupovna moć manja od evropskih turista, mogu da za razumne cene putuju i obilaze Srbiju. Još kada se udružite sa dragim ljudima i putujete jednim kolima, ne samo da mislite na očuvanje prirode, smanjujući nivo zagađenja, već smanjujete i troškove goriva i putarina", rekli su za B92.net članovi ekipe koji stoje iza naziva TrippinSrbija, koja već nekoliko godina čitaocima otkriva lepote naše zemlje i skrivena mesta za koje je retko ko čuo.

Dominacija dve evropske zemlje - 20 najboljih mesta na svetu za obilazak kolima

Park prirode Jegrička i Tavničko jezero

Ako želite da ovog leta krenete na "road trip" po Srbiji, mogućnosti su bezgranične.

"Uvek kažemo da se treba voditi svojim preferencijama, ali i vremenskim prilikama. Za letnji period uvek preporučujemo da se osvežite na nekom od jezera ili reka, na primer, Park prirode Jegrička je vrlo interesantna letnja destinacija. Takođe, ovaj period možete iskoristiti za šetnju po Staroj planini, gde ćete uživati u neverovatnoj prirodi, vodopadima, a mi vam preporučujemo da obavezno vidite Rosomačke lonce. Ako vas put nanese na jug Srbije, kod Leskovca ne treba preskočiti kanjon reke Vučjanke, dok su dobro čuvana tajna Zapadne Srbije Tavničko jezero, nadomak Zlatibora, i impozantni Slapovi Sopotnice", kažu za B92.net.

Dag Banjica

Kako više vole manje popularne destinacije, za naš portal otkrivaju neke od njih.

"Jedan od takvih lokaliteta je, na primer, Dag Banjica – izvor tople vode u kome cele godine možete da se kupate. Poseban doživljaj je u zimskim mesecima, kada su temperature vazduha niske, a voda na neverovatnih 25+ stepeni. Određene istorijsko-znamenite lokalitete treba posetiti i upoznati se sa pričom koja stoji iza njih, jer narod koji ne zna svoju istoriju, osuđen je da je ponavlja", kažu za naš portal i dodaju da su umetnost i nauka takođe prisutan deo našeg nasleđa, te da veruju da bi svi trebalo da budu upoznati sa likom i delom Mihaila Pupina, jednog od osnivača NASE i da znaju za Šid, rodni grad umetnika kao što su Sava Šumanović i Ilija Bosilj, čija su dela obišla svet.

"Srbija je avanturistička destinacija"

Saglasni su da su vam za putovanje potrebne dve stvari: želja da upoznate Srbiju i dobro društvo. A onda treba misliti i na sve ostalo.

"Uvek savetujemo adekvatnu planinarsku obuću, ranac sa nekom okrepom, putničkom apotekom, dopunske baterije jer ne zaboravite - Srbija je avanturistička destinacija. Popakujte se u jedna kola i uputite se tamo gde još niste bili. Ne verujte slepo Gugl mapama, nemojte da robujete stereotipima o Srbiji, upustite se u avanturu, čak i onda kad ne ide sve po planu, uživajte u svom iskustvu", kažu iz TrippinSrbija.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.