Foto: RINA
Foto: RINA

Prirodni fenomen zapadne Srbije: Ulaz visok 18 metara, bigrene kade i vodopad

Podeli

Udaljena je od turističkog centra Zlatibora 19 kilometara. Stopića pećina pravi je speleološki biser čitave zapadne Srbije. Svoju kapiju za sve ljubitelje prirode i posetioce otvara svakim danom u periodu od 09.30 do 18.00 časova.

Stopića pećina nalazi se na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstvo i Trnava, na par stotina metara udaljenosti od puta Zlatibor–Sirogojno, što je čini jednim od najpristupačnijih speleoloških objekata Srbije.

Foto: RINA
Foto: RINA

Ulaz u Stopića pećinu je jedan od najvećih pećinskih otvora u Srbiji, impozantnih dimenzija, visok 18, a širok između 30 i 40 metara. Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 m, kroz nju protiče Trnavski potok, a čini je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.

Da podsetimo, mnogi posetioci Stopića pećine pored pećine obilaze i Gostiljski vodopad i Muzej na otvorenom u Sirogojnu. Radno vreme u prolećnom periodu Muzeja Staro selo Sirogojno je od 08.30 do 19.00 časova, dok je radno vreme Vodopada u Gostilju od 09.00 do 19.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 742 idi na stranu