Izvor: B92

Ukoliko planirate da iskoristite predstojeći vikend i otputujete, predlažemo vam da posetite Niš.

Niš je jedna od najautentičnijih kulturno-istorijskih destinacija u Srbiji. Obilazeći niške spomenike i muzeje čućete neverovatne priče o imperatorima i herojima, priče o stradanjima, ali i priče o hrabrosti koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Foto: Shutterstock/Zdenek Matyas Photography

Niška tvrđava iz prve polovine 18. veka ubraja se među najlepša i najočuvanija orijentalna zdanja na srednjem Balkanu. Centralno gradsko jezgro nekadašnjeg rodnog grada rimskog imperatora Konstantina Velikog nalazilo se na istom mestu na kome se danas nalazi orijentalna Tvrđava. Šetajući parkom koji je okružen snažnim, kamenim zidinama videćete brojne ostatke burne istorije grada na raskršću.

Niški hedonizam počinje sukanom pitom i rakijom; nakon burne noći "lek" je burek FOTO

Foto: TO Niša

U Arheološkoj sali Narodnog muzeja slikovito ćete doživeti civilizacijski razvoj Evrope od neolita do srednjeg veka . Očaraće vas eksponati poput - keltskog mača, figura iz praistorije, Jupiter na tronu i druge skulpture rimskih bogova i boginja, raskošna ograda rimskog hrama sa Medijane, mozaici sa ranohrišćanskim simoblima i carski portreti - Konstantina Velikog i vizantijske carice Eufemije.

Nemoj da džmiješ" – Niš, grad koji je oduševio i Stevana Sremca

Æele kula Foto: Turistièka organizacija Niša

Ćele-kula na turskom, a na srpskom kula od ljudskih lobanja jedinstven je spomenik na svetu koji godišnje obiđe više od 60.000 posetilaca. Mnogi domaći i strani sajtovi preporučuju posetu Ćele kuli, a neki od njih uvrstili su ovaj muzej u 5 mesta na svetu kada su u pitanju lokaliteti „mračnog turizma“.

Brdo Čegar, udaljeno 7 kilometara od Niša, mesto je na kome se 1809. dogodio čuveni herojski podvig vojvode Stevana Sinđelića – pucanj u barutanu koji je usmrtio samog vojvodu, srpske ustanike ali i veliki broj osmanlijskih vojnika. U znak odmazde, Osmanlije su od lobanja pognulih srpskih ratnika sagradili Ćele kulu.

U autentičnom prostoru nekadašnjeg koncentracionog logora doživećete jedan od najmračnijih perioda svetske istorije. Obilazeći glavnu logorsku zgradu, samice i dvorište ograđeno bodiljikavom žicom čućete brojne priče o stradanju i patnji, ali i o hrabrosti i neuništivnosti ljudskog duha.

Merak nema cenu; "Ovde vam se ljudi raduju"

Foto: Turistièka organizacija Niša

Bubanj, udaljen 3 kilometra od cenrra grada, tokom Drugog svetskog rata bio je mesto masovnih streljanja zarobljenika iz Koncentracionog logora u Nišu. Na stratištu je nakon oslobođenja podignut spomenik “Tri pesnice”, visine 16, 14 i 12 m, koje simbolizuju muškarca, ženu i dete i čuvaju sećanje na čitave porodice koje su stradale na ovom mestu.

Foto: Turistièka organizacija Niša

Saborna crkva u Nišu predstavlja jednu od najlepših sakralnih građevina u Srbiji, zbog jedinstvene kombinacije različitih graditeljskih stilova: srpsko-vizantijski, orijentalni, stil zapadnog baroka, renesansni i romansko-vizantijski stil. Izgradnja crkve je započela 1856. godine i trajala je do 1872. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.